1 martie 1912: Primul salt din avion cu parașuta pliată în rucsac

În 1912, pe 1 martie, Căpitanul Albert Berry a efectuat primul salt cu parașuta pliată în rucsac dintr-un avion deasupra unității militare Jefferson Barracks din  St. Louis, Missouri, Statele Unite ale Americii.

Albert Berry, pilot și parașutist american, a efectuat istoricul său salt dintr-un avion, fiind contractat de către Glenn L. Martin Company pentru a testa un dispozitiv de siguranță  (parașuta pliată în rucsac) ce ar fi putut fi folosit în cazul unui accident aerian.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Berry a sărit dintr-un avion Martin Pusher la o înălțime de aproximativ 457 de metri deasupra orașului St. Louis, Missouri, marcând astfel un moment important în istoria parașutismului și a aviației.


Smaranda Brăescu

În anul 1931 parașuta începe să fie folosită în lansări cu caracter sportiv de către Smaranda Brăescu, care devine prima persoană din istoria parașutismului românesc care stabilește un record mondial de parașutism. La 2 octombrie 1931 Smaranda Brăescu sare de la 6000 de metri altitudine, lângă Slobozia, în Bărăgan, cu deschidere imediată, și bate recordul mondial feminin de înălțime, care era deținut de parașutista americană Smith. După șase luni, pe 19 mai 1932, la Sacramento, Smaranda Brăescu bate și recordul mondial masculin, stabilind un nou record absolut de înălțime, de 7233 metri.


Înainte de aceasta, Berry a sărit de mai multe ori cu parașuta dintr-un balon. De data aceasta, el a părăsit locul său din biplanul Benoist pusher cu două locuri în timp ce se deplasa cu o viteză de aproximativ 50 mile pe oră, la o altitudine de aproximativ 1500 de picioare. 

Saltul său a fost un succes, iar Berry a reușit să aterizeze în siguranță pe pământ, marcând astfel un moment important în istoria parașutismului și a aviației.


Model al parașutei proiectate de Leonardo da Vinci. Foto credit @Nevit Dilmen

Leonardo da Vinci a făcut prima schiță a unei parașute în perioada 1480–1483, când trăia la Milano. Este posibil ca ideea parașutei să nu îi aparțină. Istoricul Lynn White a descoperit un mascris italian anonim din jurul anului 1470, în care apar două desene ale unor parașute, dintre care unul este foarte asemănător cu schița lui da Vinci. Prima testare reușită a unei asemenea parașute a fost făcută în 1617 în Veneția, de către inventatorul Dalmat Faust Vrančić (la italieni îl găsim sub forma Fausto Veranzio). Aparatul a fost numit Homo Volans (Omul Zburător).


Această realizare a deschis calea pentru dezvoltarea tehnicilor și echipamentelor de parașutism utilizate în prezent în domeniul sportiv, militar și de salvare. Saltul lui Albert Berry a demonstrat că parașutismul din avion este o modalitate eficientă de a coborî în siguranță din înălțimi mari și a contribuit la popularizarea acestui sport extrem în rândul pasionaților de aventură și adrenalină.

De menționat că parașută pliată într-un rucsac a fost inventată de Gleb Kotelnikov în 1911.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și

29 februarie 1692: Primele arestări în procesul vrăjitoarelor din Salem

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.