16 noiembrie 2021, PLOS Medicine: Consumul de cafea și ceai poate reduce riscul de accident vascular cerebral și demență

Consumul moderat de cafea sau ceai poate fi asociat cu un risc mai mic de accident vascular cerebral și demență, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Medicală Tianjin, Tianjin, China. Consumul de cafea a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de demență post-accident vascular cerebral. Studiul a fost realizat pe indivizi sănătoși cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani și a fost publicat pe 16 noiembrie 2021 în jurnalul de resurse medicale PLOS.

Accidentele vasculare cerebrale sunt evenimente care pun viața în pericol și cauzează 10% din decesele la nivel global. Demența este un termen general pentru simptomele legate de declinul funcției creierului și este o problemă de sănătate globală cu o povară economică și socială ridicată. Demența post-accident vascular cerebral este o afecțiune în care simptomele demenței apar după un accident vascular cerebral.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro


Yuan Zhang și colegii săi de la Universitatea Medicală Tianjin, Tianjin, China, au studiat 365.682 de indivizi înscriși într-una dintre cele mai mari și mai complete baze de date medicale din lume – UK Biobank. Participanții la studiu  au fost recrutați între 2006 și 2010 și au fost urmăriți până în 2020 și în toată această perioadă ei raportat zilnic consumul de cafea și ceai. Pe parcursul studiului, 5.079 de participanți au dezvoltat demență și 10.053 au avut cel puțin un accident vascular cerebral.


UK Biobank a fost creată în 2006 în Marea Britanie și are ca scop colectarea și stocarea de date și mostre biologice de la peste 500.000 de participanți din întreaga țară. Acești participanți sunt supuși unor examinări medicale detaliate și completează chestionare privind stilul de viață, istoricul medical și alte aspecte relevante pentru sănătatea lor.

Datele și mostrele colectate sunt utilizate pentru a investiga legăturile dintre factorii genetici, mediul înconjurător și dezvoltarea bolilor. Cercetătorii pot accesa aceste date și mostre pentru a realiza studii asupra diferitelor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul și bolile neurologice.

UK Biobank este considerată una dintre cele mai mari și mai complete baze de date medicale din lume și oferă oportunități semnificative pentru cercetarea medicală și descoperirea de noi tratamente și intervenții în domeniul sănătății.


Persoanele care au băut 2-3 cești de cafea sau 3-5 cești de ceai pe zi, sau o combinație de 4-6 cești de cafea și ceai, au avut cea mai mică incidență a accidentului vascular cerebral sau demenței. Indivizii care au băut 2-3 cești de cafea și 2-3 cești de ceai zilnic au avut un risc cu 32% mai mic de accident vascular cerebral (HR, 0,68, 95% CI, 0,59-0,79; P <0,001) și un risc cu 28% mai mic de demență (HR, 0,72, 95% CI, 0,59-0,89; P =0,002) în comparație cu cei care nu au băut nici cafea, nici ceai. Consumul de cafea singur sau în combinație cu ceai a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de demență post-accident vascular cerebral.

Bazele de date UK Biobank reflectă o mostră relativ sănătoasă în raport cu populația generală, ceea ce poate reduce posibilitatea de a generaliza rezultatele acestui studiu. De asemenea, relativ puține persoane au dezvoltat demență sau accident vascular cerebral, ceea ce poate face dificilă extrapolarea cu precizie a rezultatelor procentuale către populații mai mari. Așadar, deși este posibil ca 4-6 cești de cafea și ceai să ofere protecție împotriva accidentului vascular cerebral, demenței și demenței post-accident vascular cerebral, studiul realizat nu poate susține asocierea directă.

Autorii studiului au adăugat: „Concluziile noastre sugerează că ceaiul și cafeaua, consumate moderat, separat sau în combinație conduc la un risc mai mic de accident vascular cerebral și demență.”

Studiul publicat la 16 noiembrie 2021 de PLOS Medicine poate fi găsit aici.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.


Poate te interesează și:

15 noiembrie 1904: Aparatul de ras de unică folosință primește patentul în Statele Unite ale Americii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.