
Un număr impresionant de 178 de elevi olimpici, reprezentând 72 de unități de învățământ din 33 de județe și municipiul București, au fost premiați de Ministerul Educației pentru performanțelor excepționale obținute la olimpiadele internaționale din acest an. Ceremonia a avut loc marți, 17 decembrie, la Palatul Național al Copiilor. Au mai fost premiați profesorii care i-au pregătit pe elevi, dar și unitățile de învățământ din care provin aceștia.
Olimpicii au obținut un total de 220 de medalii, premii și mențiuni la 33 de olimpiade internaționale și competiții regionale școlare, adresate atât juniorilor, cât și seniorilor. Dintre aceștia, un elev s-a evidențiat prin cucerirea a cinci premii la competiții diferite, în timp ce alți 7 elevi au obținut câte trei distincții, iar 23 de elevi au fost răsplătiți cu câte două premii fiecare.
Ministra Educației a evidențiat rolul acestor tineri ca ambasadori ai științei și modele de inspirație pentru colegii lor.
„Ministerul Educației susține performanța. Și nu doar prin ceremonia de astăzi, ci prin demersuri constante: burse de excelență olimpică în timpul liceului, burse internaționale pe care tinerii le primesc în facultate, dacă au obținut pe parcursul liceului premii la olimpiadele internaționale recunoscute de Ministerul Educației. Avem și o premieră în România – profesorii care pregătesc olimpici sunt remunerați. Trăim vremuri în care se discută mult despre importanța apartenenței la valorile europene și inclusiv despre valoarea adevărului științific. Acești copii atât de valoroși pot fi ambasadori ai științei în comunitățile din care fac parte, pentru că sunt cei mai în măsură să facă asta printre colegii lor. Sper să fie conștienți de puterea pe care o au de a schimba lumea și de faptul că sunt o sursă de inspirație pentru noi toți”, a declarat Ligia Deca.
Din cele 220 de medalii și premii obținute de elevii români, se remarcă:
Ministerul Educației a acordat diplome și premii în bani elevilor medaliați, profesorilor care i-au pregătit și unităților de învățământ de proveniență. Profesorii pregătitori au primit stimulente financiare în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii lor premiați, iar în cazul pregătirii colective, suma a fost împărțită în mod egal. Școlile au primit, de asemenea, premii pentru dotări destinate sprijinirii calității procesului educațional, cu prioritate pentru disciplinele la care au fost obținute performanțe.
Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educației în acest an a fost de peste 4.769.000 de lei, o creștere semnificativă față de anul trecut, când s-au alocat 3.900.000 de lei.