18 mai 1923: Telefonul cu disc ”sună” pentru brevet în Franța

1923

Pe 18 mai 1923, Antoine Barnay a depus prima cerere de brevet pentru un telefon cu disc în Franța. 1923

Telefonul cu disc rotativ sau mai simplu telefonul cu disc, este mică bijuterie electro-mecanică. Nu tu ecran gorilla glass, nu tu taste, fără procesoare și desigur ai nevoie de ceva mai mult timp pentru a efectua un apel telefonic, dar, hei, care este graba? Discul rotativ te obligă să fii atent la ceea ce faci și să nu grăbești lucrurile,  în plus, ar arăta arată destul de cool pe biroul tău. 

 

Western Electric 50AL dial candlestick

În SUA, primul brevet pentru un telefon cu disc rotativ a fost acordat lui Almon Brown Strowger (29 noiembrie 1892, brevet US 486.909) dar forma cunoscută cu găuri în disc pentru degete nu a fost introdusă până în aproximativ 1904, iar telefoanele cu disc așa cume le știm noi au fost introduse comercial de către  compania Bell odată cu modelul Western Electric 50AL în 1919. 

Control parental pentru telefonul cu disc

În România anilor ’70 | ’80 telefonul era controlat de către părinți prin blocarea discului cu un lăcățel la cifra 1, ca nu care cumva să abuzezi de vreo convorbire la distanță, cu vreun ibit sau iubită, pentru că ai fi putut destabiliza bugetul întregii familii.


Telefonia în România

În 1881 a fost instalată prima linie telefonică în Transilvania. Doi ani mai târziu, în București, s-a instalat prima linie telefonică particulară între magazinul și Tipografia „Socec”. Pe 27 iulie 1930 Guvernul a contractat, la International Telephone and Telegraph Corporation din New York, un împrumut de 8 milioane de dolari cu 8% dobândă, concesionând societății americane serviciul de telefoane. Această concesiune a durat până în 1941, când a fost răscumpărată de statul român. Între 1949 și 1989, Ministerul Poștelor și Telecomunicațiilor a înglobat compania de telefoane naționalizată, transformată în Direcție PTT. Pe 2 ianuarie 1990 se înființează ROM-POST-TELECOM, ca operator de stat în domeniul telecomunicațiilor, poștei și broadcasting. În anul 1991 Romtelecom devine operator de stat în domeniul telecomunicațiilor, cu monopol în domeniul serviciilor de bază. Între anii 1998-2003, OTE a achiziționat 54,01% din acțiunile Romtelecom de la Statul Român, pentru care a plătit 675 milioane USD. În prezent societatea este parte a Deutsche Telekom, furnizand servicii fixe sub numele de Telekom Romania Communications.


Viteza cu care telefonia s-a schimbat și, mai ales, telefoanele inteligente îi pune în dificultate pe seniori, dar v-ați gândit cum reacționează 2 adolescenți puși să utilizeze un telefon cu disc?


Dacă ai ajuns aici, citește și:

Pentru că îi era dor de elevii săi, o profesoară i-a ”transformat” pe toți în figurine croșetate

1923

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.