19 decembrie 1915: Moare Alois Alzheimer

Alois Alzheimer a fost un medic și cercetător german, cunoscut în special pentru descoperirea și descrierea bolii care îi poartă numele. Născut pe 14 iunie 1864 în Bavaria, Alois a avut o carieră de succes în domeniul medicinei, dar contribuția sa majoră a fost în domeniul neurologiei.

Alzheimer a studiat medicina la Universitatea din Würzburg și și-a obținut doctoratul în 1887. În timpul studiilor sale de medicină, Alzheimer a fost influențat de profesorul său, Emil Kraepelin, unul dintre fondatorii psihiatriei moderne. Kraepelin a fost cel care l-a încurajat pe Alzheimer să se specializeze în neurologie. După absolvire, a lucrat în diverse spitale și clinici din Germania, specializându-se în neurologie. În 1901, a devenit directorul clinicii de boli mintale și epilepsie de la Universitatea din Frankfurt, unde a petrecut majoritatea carierei sale.

Alois Alzheimer și Solomon C. Fuller (în primul rând) la clinica de psihiatrie a Universității din München | foto credit@https://digitalcollections.nypl.org/

În 1906, Alzheimer a avut ocazia de a studia un caz medical foarte interesant. O pacientă în vârstă de 51 de ani, pe nume Auguste Deter, a fost adusă la clinica sa cu simptome de confuzie, pierderea memoriei și schimbări de personalitate. Alzheimer a observat că pacienta avea dificultăți în a-și aminti evenimente recente și că avea dificultăți în a-și exprima gândurile. După moartea ei în 1906, Alzheimer a examinat creierul pacientei și a descoperit anomalii semnificative.

Photo 103566657 / Alzheimer © Felipe Caparros Cruz | Dreamstime.com

Descoperirea sa a fost publicată în 1907 și a fost numită „boala Alzheimer”. Aceasta este o afecțiune neurodegenerativă progresivă, care afectează în special memoria și abilitățile cognitive. În creierul pacientului, Alzheimer a observat prezența unor plăci și a unor încolăciri anormale de proteine, numite plăci amiloide și încolăciri neurofibrilare. Aceste anomalii sunt considerate acum semne caracteristice ale bolii Alzheimer.

Descoperirea lui Alzheimer a fost revoluționară pentru înțelegerea și diagnosticarea bolii. Înainte de aceasta, simptomele și cauzele bolii erau puțin cunoscute și confundate cu alte afecțiuni mentale. Datorită cercetărilor sale, boala Alzheimer a devenit o entitate medicală distinctă și a fost studiată în continuare de alți cercetători.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


În timpul carierei sale, Alzheimer a publicat peste 100 de lucrări științifice, acoperind o gamă largă de subiecte, de la epilepsie și scleroză multiplă până la psihoze și demență. În afară de descoperirea bolii Alzheimer, el a avut și alte contribuții semnificative în domeniul neurologiei. De exemplu, a descris pentru prima dată o formă rară de demență numită „boala Pick”.

În timpul Primului Război Mondial, Alzheimer a servit ca medic militar și a tratat soldați cu traume cerebrale și tulburări psihice. Experiența sa în război l-a determinat să se concentreze și mai mult pe studiul bolilor neurologice.

Alois Alzheimer a murit pe 19 decembrie 1915, la vârsta de 51 de ani, în urma unei boli pulmonare. Moartea sa prematură a întrerupt o carieră promițătoare și a lăsat în urmă un moștenire durabilă în domeniul medicinei.


Ronald Reagan, fostul președinte al Statelor Unite, a fost diagnosticat cu boala Alzheimer în 1994, la aproximativ cinci ani după ce și-a încheiat mandatul prezidențial. El și soția sa, Nancy Reagan, au devenit apoi activiști în lupta împotriva bolii Alzheimer și au contribuit la creșterea conștientizării și finanțării cercetărilor în acest domeniu.


Astăzi, boala Alzheimer afectează aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume, iar numărul acestora se așteaptă să crească în următorii ani, odată cu îmbătrânirea populației.

Descoperirea lui Alois Alzheimer a deschis calea pentru înțelegerea și tratamentul acestei boli devastatoare și a avut un impact semnificativ asupra medicinii moderne. În onoarea lui Alois Alzheimer, ziua de 21 septembrie a fost desemnată Ziua Mondială Alzheimer, o zi dedicată conștientizării și sensibilizării cu privire la această boală.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

18 decembrie 1898: Este descoperit Poloniul. Primul element chimic descoperit de o femeie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.