
Prototipul Concorde 001, denumit și „001 Alpha”, a fost primul avion construit de companiile aeronautice britanice British Aircraft Corporation și franceze Sud Aviation. Primul zbor al Concorde 001 a avut loc la data de 2 martie 1969 și a avut loc la baza aeronautică de la Toulouse, Franța.
Concorde 001 a fost un avion de testare și prototip pentru programul Concorde, care a fost unul dintre cele mai apreciate avioane supersonice din istorie. Concorde a fost capabil să zboare cu o viteză supersonică de peste Mach 2 (aproximativ 2.04 ori viteza sunetului) și a fost folosit pentru zborurile comerciale transatlantice de mare viteză între Europa și America de Nord.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.
În 1969, avionul cu reacție supersonic Concorde SST, prototipul 001, și-a efectuat primul zbor de la aeroportul din Toulouse, Franța. Cu tone de instrumente de testare la bord, pilotul de testare, căpitanul Andre Turcat, a decolat la 3:40 pm, urmat de două aeronave de urmărire pentru filmarea zborului istoric și pentru scopuri de calibrare. Zborul a durat doar aproximativ o jumătate de oră, rămânând la o viteză subsonică cu trenul de aterizare și nasul în poziția de jos. Aeronava a aterizat în siguranță la 4:08 pm. Nu a fost primul avion de pasageri capabil de supersonicitate care a zburat, totuși, deoarece Tupolev-144, fabricat în Rusia, a zburat pentru prima dată cu câteva luni mai devreme, pe 31 decembrie 1968. Prototipul britanic Concorde 002 și-a efectuat primul zbor de la Aeroportul Filton, Bristol, pe 9 aprilie 1969.
Primul zbor supersonic, viteză peste 1 Mach a avut loc abia la al 45-lea zbor test.
A fost o sursă de mândrie atât pe partea britanică, cât și pe cea franceză construirea unui avion de pasageri capabil să zboare mai repede decât viteza sunetului. De fapt, viteza maximă a lui Concorde era de peste două ori viteza sunetului. Pe de altă parte, coaliția a două guverne și a doi producători de aeronave – British Aircraft Corporation (acum BAE Systems) și Sud-Aviation, un precursor al Airbus – s-a confruntat cu o serie de obstacole și diferențe.
Chiar și numele aeronavei, care înseamnă „acord” în ambele limbi, a fost un punct de conflict: „Concord” în engleză sau „Concorde” în franceză?
Ministrul britanic al tehnologiei, Tony Benn, a rezolvat disputa în 1967, păstrând „e”-ul pentru „excellent”, „England”, „Europe” și „Entente cordiale”, așa cum a spus el.
Programul Concorde a reprezentat o tehnologie revoluționară în domeniul aviației, dar din cauza costurilor ridicate de operare și a incidentului tragic al accidentului aviatic al zborului 4590 Air France în 2000, care a dus la suspendarea serviciilor comerciale cu Concorde, producția și utilizarea acestui avion s-au încheiat în 2003.
Primul zbor de test Concorde, un reportaj BBC în comentariul jurnalistului Raymond Baxter
Concorde 001 a jucat un rol crucial în testarea și dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru avionul Concorde de producție și a contribuit la istoria aviației supersonice
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și:
1 martie 1912: Primul salt din avion cu parașuta pliată în rucsac