20 decembrie 1951: Primii wați din istorie obținuți din energie nucleară

20 decembrie 1951, prima producție de energie electică

La 20 decembrie 1951, ora 13 și 50 de minute, au fost „eliberați” primii wați din Reactorul Nuclear de Cercetare EBR-I din Idaho, Statele Unite ale Americii. EBR-I (Experimental Breeder Reactor I)a fost prima centrală nucleară care a produs electricitate în mod continuu, utilizând un reactor nuclear. 

Experimentul a fost condus de o echipă de oameni de știință de la Laboratorul Național Argonne care au adus EBR-1 la criticitate (criticitate – stare a unei reacții nucleare în lanț, care se autoîntreține) folosind un miez de dimensiunea unei mingi de fotbal. Reactorul a fost pornit și puterea a crescut treptat în decursul a câtorva ore. A fost produsă suficient de multă electricitate pentru a ilumina 4 becuri de 200 de Wați.

Asamblarea miezului la EBR-1, 1951

În ziua următoare, Experimental Breeder Reactor-1 a generat suficientă electricitate pentru a alimenta toate clădirile sale. Au fost apoi efectuate experimente suplimentare de putere și miez până la dezafectarea sa în decembrie 1963. Construcția a început în 1949 în deșert, între Idaho Falls și Arco, Idaho. Astăzi, EBR-1 este parte din Registrul Național American de situri istorice.

Foto credit @Argonne National Laboratory-West

Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Acest experiment a marcat un pas important în dezvoltarea energiei nucleare și a deschis calea pentru construirea de centrale nucleare comerciale în întreaga lume.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

19 decembrie 1915: Moare Alois Alzheimer

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.