
Dr. E. Donnall Thomas, medic și cercetător american, care a demonstrat că prin transplantul de măduvă este posibilă salvarea pacienților care sufereau de leucemie și a altor boli ale sângelui, o descoperire care i-a adus un premiu Nobel, a murit pe 20 octombrie 2012 la Seattle.
Când Dr. Thomas și-a început cercetările la sfârșitul anilor 1950, transplanturile de măduvă osoasă erau văzute ca o ultimă soluție ultimă, dar mai ales înspăimântătoare. Pacienții sufereau complicații periculoase în urma transplantului de măduvă, iar ratele de supraviețuire erau foarte mici. Sistemul imunitar al pacientului fie distrugea măduva transplantată ca fiind corp străin, fie măduva transplantată, care conține celule ale sistemului imunitar, a distrugea plămânii, rinichii și alte organe interne ale pacientului.
Singurele succese au fost înregistrate la transplantul de măduvă de la gemeni identici, deoarece tipurile lor de țesut se potriveau.
Mulți medici au abandonat metoda, crezând că transplantul de măduvă osoasă nu va fi niciodată suficient de sigur pentru a fi acceptat în practica medicală. În ciuda numeroaselor eșecuri și a criticilor că își expune pacienții la riscuri nejustificate, Dr. Thomas a perseverat și astfel a reușit până la urmă să potrivească tipurile de țesuturi între primitori și donatori.
În 1969, Dr. Thomas și echipa sa reușesc primul transplant de măduvă la un pacient cu leucemie, utilizând măduva de la un frate donator. Opt ani mai târziu, echipa a efectuat primul transplant reușit de la un donator neînrudit, un succes care a condus la formarea unui registru național în Statele Unite ale Americii care include peste 10 milioane de donatori de măduvă.
Pentru contribuțiile sale în domeniul transplantului de măduvă osoasă, Edward Donnall Thomas a primit Premul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1990, împreună cu Dr, Joseph E. Murray, care efectuase cu succes primul transplant de rinichi.
Această recunoaștere a confirmat importanța și impactul semnificativ al cercetărilor lui Thomas în domeniul medicinei.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.
Foto credit Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle
Poate te interesează și
19 octombrie 1943: este descoperită STREPTOMICINA, antibioticul minune împotriva tuberculozei