3 martie 1969: Lansarea Misiunii Apollo 9

jfvjeqeov

Misiunea Apollo 9, desfășurată între 3 și 13 martie 1969, a fost a treia misiune spațială cu echipaj uman din programul Apollo al NASA. Aceasta a fost o misiune crucială pentru pregătirea pentru aselenizare, având ca obiective principale testarea și calificarea Modulului Lunar (LM) pentru operațiuni în orbita lunară.

Echipajul format din Comandantul James McDivitt, Pilotul Modulului de Comandă David Scott și Pilotul Modulului Lunar Rusty Schweickart a efectuat diverse teste și proceduri esențiale pentru aselenizare. Acestea au inclus demonstrarea funcționării sistemelor de propulsie pentru coborâre și urcare ale LM-ului, capacitatea echipajului de a pilota modulul independent, efectuarea manevrelor de întâlnire și acostare cu Modulul de Comandă și Serviciu (CSM), precum și utilizarea sistemului portabil de suport al vieții în afara cabinei LM-ului.

Comandantul James McDivitt, Pilotul Modulului de Comandă David Scott și Pilotul Modulului Lunar Russel (Rusty) Schweickart

După lansarea de la 3 martie 1969, echipajul a petrecut zece zile în jurul Pământului.

Cei trei au efectuat primul zbor uman al modulului lunar, prima conectare și extragere a unui modul lunar, o ieșire în spațiu în doi, și prima conectare a două nave spațiale cu echipaj uman, la două luni după ce sovieticii au efectuat o transferare de echipaj în spațiu între Soyuz 4 și Soyuz 5.

Misiunea a demonstrat că modulul lunar este pregătit pentru zborul spațial uman. Alte teste, efectuate în cadrul misiunii Apollo 10, aveau să pregătească modulul lunar pentru scopul său suprem, aselenizarea.

Russell L. Schweickart (LMP) în activitate extravehiculară (EVA) operând o cameră 70mm Hasselblad

Misiunea a marcat mai multe premiere, cum ar fi primul zbor cu echipaj al unui modul lunar, prima acostare și extragere a acestuia, precum și a doua acostare a două nave spațiale cu echipaj. Apollo 9 a fost o reușită completă, demonstrând că Modulul Lunar (LM) era pregătit pentru zboruri spațiale cu echipaj și pregătind terenul pentru misiunile ulterioare, inclusiv aselenizarea.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


Poate te interesează și

2 martie 1969: Primul zbor Concorde

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.