31 ianuarie 1961: Primul cimpanzeu în spațiu

În 1961, SUA a lansat un cimpanzeu mascul de 4 ani numit Ham pe o rachetă Mercury-Redstone 2 într-un zbor suborbital pentru a testa capacitățile capsulei Mercury. HAM este acronimul de la Holloman Aerospace Medical.

Povestea lui Ham, prima maimuță în spațiu, începe în anul 1961. În acea perioadă, Statele Unite ale Americii erau în plină cursă spațială cu Uniunea Sovietică pentru a fi primii care să trimită un om în spațiu. Pentru a testa capacitățile capsulei Mercury, NASA a decis să trimită în spațiu un cimpanzeu pe nume Ham. Ham avea doar 4 ani și era un cimpanzeu mascul antrenat de cercetătorii de la NASA.

 

Pe 31 ianuarie 1961, Ham a fost lansat în spațiu la bordul rachetei Mercury-Redstone 2. Zborul său a fost unul suborbital, ceea ce înseamnă că nu a ajuns într-o orbită completă în jurul Pământului, ci doar a făcut o traiectorie arcuită înainte de a se întoarce pe Pământ. În timpul celor 16,5 minute petrecute în spațiu, Ham a experimentat aproximativ 7 minute de imponderabilitate, adică a fost într-o stare de „gravitație zero”. A atins o altitudine de 108 mile și o viteză de 13.000 de mile pe oră. Pentru a monitoriza semnele vitale ale lui Ham în timpul zborului, cercetătorii de la NASA l-au conectat la senzori medicali. Aceștia au putut observa cum se comportă   organismul unui animal în condiții de imponderabilitate și ce efecte are asupra sănătății sale.

 

În timpul zborului, Ham a avut și anumite sarcini de îndeplinit. De exemplu, atunci când se aprindea o lumină, el trebuia să tragă de niște manete pentru a primi recompense sub forma unor pastile de banane. Acest lucru a demonstrat că animalele pot fi antrenate și pot efectua sarcini simple în spațiu.

 

La întoarcerea pe Pământ, Ham a fost recuperat în siguranță la o distanță de 1.425 de mile de locul de lansare. Era un pic obosit, dar un măr i-a redat buna dispoziție. Zborul lui Ham a fost un succes și a demonstrat că un organism viu poate supraviețui în spațiu, deschizând astfel calea pentru trimiterea astronauților umani în spațiu.

 

La trei luni după zborul lui Ham, NASA a lansat primul astronaut Mercury, Alan Shepard, într-un zbor suborbital. Acesta a fost un pas important în explorarea spațiului și în cursa spațială dintre SUA și URSS.


Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.


De-a lungul istoriei explorării spațiale, au fost trimise în spațiu mai multe animale în misiuni de testare și cercetare. Aceste animale au jucat un rol important în înțelegerea efectelor spațiului asupra organismelor vii și în pregătirea pentru zborurile cu echipaj uman. Iată o listă a câtorva animale reprezentative care au fost trimise în spațiu:

  • Laika – câinele spațial: Laika a fost primul animal care a fost trimis în spațiu. Pe 3 noiembrie 1957, Uniunea Sovietică a lansat racheta Sputnik 2 cu Laika la bord. Din păcate, aceasta a fost o misiune fără întoarcere, deoarece tehnologia de recuperare nu era încă dezvoltată suficient. Laika a supraviețuit lansării, dar nu a supraviețuit întregii misiuni.
  • Enos – cimpanzeul spațial: Enos a fost un alt cimpanzeu trimis în spațiu de către NASA. Pe 29 noiembrie 1961, Enos a fost lansat într-un zbor suborbital la bordul rachetei Mercury-Atlas 5. A supraviețuit zborului și a fost recuperat în siguranță.
  • Belka și Strelka – câinii spațiali: Pe 19 august 1960, Uniunea Sovietică a lansat racheta Sputnik 5 cu doi câini, Belka și Strelka, la bord. A fost prima misiune care a returnat animalele în siguranță pe Pământ după un zbor spațial. Această misiune a demonstrat posibilitatea de a recupera vii echipajul în timpul zborului spațial.
  • Șoareci, șobolani și alte animale mici: Pe lângă câini și cimpanzei, au fost trimise în spațiu și alte animale mici, cum ar fi șoareci, șobolani și insecte. Aceste misiuni au avut scopul de a studia efectele spațiului asupra organismelor mici și de a testa sistemele de suport vital.

Este important de menționat că, în timpul acestor misiuni, multe dintre animale au avut de suferit sau și-au pierdut viața. În prezent, se pune un mare accent pe protejarea bunăstării animalelor și se utilizează în principal simulări și modele pentru testarea și cercetarea spațială.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

30 ianarie 1951: Moare Ferdinand Porsche, pionierul industriei auto și creatorul legendarului Volkswagen Beetle

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.