
5 factori care influențează rezultatele școlare
Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le oferă părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.
Oare rezultatele la învățătură depind exclusiv de activitatea elevului din clasă? Ei bine, nici pe departe! Modalitatea în care un școlar își petrece timpul liber și tot ceea ce se întâmplă în afara orelor de curs își pune amprenta pe performanța școlară.
Azi vă voi prezenta 5 factori importanți care influențează rezultatele elevilor.
Primul factor pe listă este somnul. Copiii au nevoie să doarmă ore suficiente, dar și de calitate. Experții Academiei Americane de Medicină a Somnului și ai Societății pentru Cercetarea Somnului recomandă ca un copil cu vârsta între 6 și 12 ani să doarmă între 9 și 12 ore pe noapte, iar un adolescent cu vârsta între 13 și 18 ani să doarmă între 8 și 10 ore pe noapte. De asemenea, orele cele mai bune de somn sunt imediat după orele 21, 22. Nu lăsați elevii să se culce târziu, la miezul nopții sau și mai târziu. Somnul este esențial nu doar pentru o activitate productivă a doua zi, dar la vârstele fragede sistemul neuronal este într-o continuă dezvoltare. Somnul este esențial pentru a preveni diferite tulburări, comportamente, boli și altele.
Un al doilea factor important este alimentația. Din păcâte, pare că nu avem această disciplină. Mâncăm haotic, elevii după școală dau fuga la supermarketuri, se îndoapă cu e-uri. Dragii mei, alimentația sănătoasă și echilibrată se educă. Noi trebuie să educăm elevii și copiii noștri în acest spirit. Dacă pe timpuri oamenii mâncau ce puteau și cum puteau, acum cercetările arată câte boli apar din cauza indisciplinei alimentare. Câți elevi și câți copii supraponderali există. Nu e de glumit și nu e de ignorat această parte.
Al treilea factor. timpul de calitate petrecut în familie. Dragi părinți, dragi bunici, petreceți timp cu copiii. Este atât de important. Voi sunteți hrană emoțională pentru ei. Știu că în societatea din ziua de azi se muncește mult, suntem mereu plecați de acasă. Suntem convinși că avem atâta treabă de rezolvat în fiecare zi care arde, care e imposibil de dat la o parte, și credem că copiii oricum cresc și nu e nimic urgent legat de ei. Nu este așa. Copiii sunt o bombă cu ceas. Rezultatele timpului petrecut cu ei nu se văd într-o săptămână, se văd peste ani, peste mulți ani. Și atunci o să ne dăm seama că nimic nu era mai important decât timpul petrecut cu copiii noștri. Banii se fac, probleme la serviciu există mereu, însă timpul pe care l-am ratat alături de copiii noștri este ireversibil. În general, copiii care petrec timp de calitate cu familia lor sunt copii fericiți, împliniți, cărora li se citește bucuria în ochii lor. E atât de trist când observi copii supărați, cu capul plecat, lipsiți de încredere, timorați… de cele mai multe ori căutăm soluția problemelor lor la diverși specialiști și medici, însă tratamentul e în mâna noastră. Timp de calitate cu copiii noștri.
Duceți copiii la activități sportive sau artistice. Un copil are nevoie să se dezvolte multilateral. La vârstele mici, e important că un copil să nu facă non stop doar școală și teme. Nimic în exces nu e bun. Tot acum e vârsta la care copilul trebuie să își descopere pasiunile, talentele. Acesta trebuie expus câtor mai multe activități. Pentru sănatatea lui fizică și emoțională, un elev trebuie să mai și alerge, să mai joace un fotbal, să meargă la o piesă de teatru, să înoate, poate să cânte la un instrument. Altfel va avea chef de școală și de efectuat teme după ce își petrece o oră la pian sau o oră la balet de exemplu.
Al cincilea lucru pe care l-am lăsat la final, însă nici pe departe nu e cel mai puțîn important. Timpul excesiv petrecut pe device-uri. Dragi părinți, dragi elevi, aceste device-uri creează niște stimuli în organism extrem de puternici. După ce organismul receptează acești stimuli care produc foarte multă stare de bine pe moment, este extrem de greu să îți mai producă plăcere o altă activitate. Și în felul acesta ne trezim că la școală apare deficitul de atenție, că elevii nu mai au pasiuni, că nu mai socializează. Mare grijă! Ceea ce vă sfătuiesc nu este să interziceti elevilor telefoanele sau tabletele sau computerele, dar două aspecte aici sunt esențiale. Încercați să prelungiți cât de mult posibil vârsta la care aceștia încep să le descopere, iar mai apoi controlați mereu timpul de utilizare al acestora. Elevii, copiii trebuie să știe că au voie un timp limitat, stabilit împreună cu părinții lor, pentru a folosi device-urile.
Dragii mei, sunt multe aspecte, zeci, poate sute altele care influențează performanța școlară a copiilor noștri. Să nu credem că rezultatele bune apar dacă elevii merg la școală, stau în bancă, asista la lecții și vin acasă. Nu. Noi trebuie să avem grijă de tot ceea ce înseamnă viața lor extrașcolară și să investim în educația lor fiind mereu alături de ei.
Conținutul acestei rubrici este disponibil si în format audio, pe canalul de YouTube Național FM Romania. Emisiunea este difuzata la radio, in fiecare miercuri si vineri de la ora 12:50 si 18:50.