
Brevetul pentru frigiderul casnic care funcționa pe gaz, acordat pe 7 decembrie 1926, a fost un moment important în istoria aparatelor electrocasnice. Acest brevet a fost acordat companiei The Electrolux Servel Corporation, care a dezvoltat și produs acest tip de frigider.
Inventatorii acestui frigider cu absorție, care funcționa cu căldură de gaz, au fost studenții suedezi de inginerie Carl G. Munters și Baltzar von Platen. Ei au dezvoltat acest nou concept pentru a evita utilizarea gazelor toxice precum dioxidul de sulf, clorura de metil și gazele de amoniac, care erau utilizate în frigiderele mecanice cu compresor de uz casnic începând din 1918.
Frigiderul care folosea gazul pentru răcire a devenit primul electrocasnic de bucătărie al Electrolux și un bestseller global. Și sloganul paradoxal și inovator al Electrolux, care se referea la modul în care o flacără de gaz putea duce la refrigerare, a făcut furori în întreaga lume.
În timpul anilor 1920, frigiderele au început să devină populare în SUA, dar nu și în Europa. În 1922, Baltzar von Platen și Carl Munters erau studenți la inginerie civilă la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm. În timp ce lucrau la un proiect de examen, ei au inventat și dezvoltat un dulap de răcire pentru alimente: frigiderul cu absorție de gaz. Alții înaintea lor experimentaseră cu această invenție, dar ei au reușit să creeze un frigider care funcționa într-adevăr.
Mulți oameni de știință lucrau la refrigerare, dar ceea ce a făcut acest frigider diferit a fost faptul că utiliza o sursă de căldură pentru a conduce procesul de răcire. La 13 iulie 1923, tinerii antreprenori au înființat o companie pentru a-și exploata invenția, PMR, și o alta, Arctic AB, pentru a gestiona fabricile. Producția a început în 1923 și până în 1926 existau 3000 de frigidere cu absorbție în Stockholm.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro.
La acest moment, Electrolux avea deja succes pe piața aspiratoarelor. Cu toate acestea, când CEO-ul, Axel Wenner-Gren, a aflat de noua invenție în 1925, a cumpărat ambele companii. Deși nu înțelegea cu adevărat problemele tehnice, a realizat potențialul de vânzări. Electrolux avea deja o organizație de vânzări foarte eficientă. Aceasta putea fi acum folosită și pentru vânzarea frigiderelor. Existau un mare interes din partea competitorilor precum Siemens, și i-a luat șapte ani să rezolve situația brevetelor. Frigider Electrolux – Model D
Modelul D a fost primul frigider Electrolux și a fost fabricat între 1925 și 1931. Costurile de funcționare erau ieftine, dar prețul de vânzare la 680 SEK (coroane suedeze) era scump: echivalentul a 19.000 SEK (aproximativ 8,500 de lei) în ziua de astăzi. Dispozitivul nou era mai mic, mai silențios și mai fiabil decât predecesorii săi și necesita puțină întreținere. Au existat câteva probleme la început. Inițial, apa era folosită pentru răcire, ceea ce a dus la probleme de coroziune.
Până la sfârșitul anilor 1920, compania producea frigidere în Luton și Berlin, precum și în Suedia, iar succesul a fost și mai mare în anii 1930.
Cu interesul său pentru produsele moderne, populația mare și clima caldă din multe state, SUA oferea posibilități mari. Frigiderele cu compresor erau deja populare acolo, dar sufereau de multe probleme tehnice periculoase. Corporația Servel din Indiana căuta un nou produs pentru a-și menține cota de piață și a încheiat o parteneriat cu Electrolux. În 1926, la 7 decembrie, noua corporație Electrolux Servel obține brevetul pentru noul frigider de pe piața americană.
Noul frigider Electrolux-Servel a intrat pe piața americană în 1926 și a avut un succes imediat. După 1927, acesta a devenit singurul frigider cu gaz disponibil pe piața americană până în anii 1950.
Brevetul acordat în 1926 a fost un pas important în dezvoltarea frigiderelor casnice și a deschis calea pentru utilizarea gazului ca sursă de răcire în aceste aparate. Acest tip de frigider a fost utilizat pe scară largă în gospodăriile americane și a contribuit la îmbunătățirea calității vieții și a confortului în casele oamenilor.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA
Poate te interesează și
6 decembrie 1877: Înregistrarea „Mary Had a Little Lamb” a fost auzită în public pentru prima oară