
80% dintre școlile chestionate într-un sondaj World Vision România se tem că nu vor reduce abandonul școlar pentru toți copiii în situații de risc. Avertismentul organizației vine după ce date recente de la Ministerul Educației arată că abandonul școlar este de 25% în mediul rural, de cinci ori mai mare față de cel din mediul urban.
World Vision România a realizat un sondaj în rândul a 100 de directori din școlile care au fost validate pentru a primi finanțare prin PNRAS (Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar).
Deși toți văd mai mult decât necesar un astfel de program, 80% dintre directorii de școli chestionați se tem că aceste granturi nu vor fi suficiente în vederea prevenirii abandonului școlar pentru toți copiii din mediile vulnerabile. Mai exact, 59% spun că nu vor reuși să acopere toate nevoile copiilor pentru a reduce abandonul școlar, iar 21% spun că nu vor reuși să-i integreze pe cei aflați în riscul cel mai mare de abandon sau care au abandonat.
Alte 10% din școli se tem că nu vor putea gestiona granturile de care vor beneficia în următorii trei ani. Cauzele? Multe școli au nevoie de sprijin în procesul de achiziție (59.6%), respectiv pentru contabilitate (44.7%) și angajări (43.6%). O altă componentă unde școlile spun că au nevoie de sprijin este monitorizarea și evaluarea progresului copiilor (40,4%).
Care sunt prioritățile școlilor pentru investirea fondurilor din PNRAS?
Care dintre nevoi rămân descoperite sau nu primesc suficientă finanțare prin PNRAS?
Directorii respondenți afirmă că există și alte nevoi care trebuie mai mult finanțate pentru a reduce abandonul școlar. Printre acestea se află:
PNRAS cuprinde servicii de prevenire a abandonului școlar (creșterea calității educației, dezvoltarea unui mediu de învățare pozitiv și inclusiv), servicii de intervenție (identificarea elevilor în risc de abandon, implementarea de planuri personalizate de învățare pentru aceștia) și de compensare (identificarea copiilor din afara sistemului de învățământ, integrarea lor în programe de tip „A doua șansă“ sau programe de formare profesională).
34% dintre școli cred că ar putea întâmpina dificultăți în activitățile de intervenție asupra abandonului școlar. Printre acestea se numără: activitățile pentru remedierea pierderilor de învățare ca programele de tip „Școală după școală“, testarea cunoștințelor elevilor și evaluarea dificultăților acestora, educația parentală și formarea continuă a profesorilor.
Aproape 1 din 4 directori de școli (18%) spun că ar putea întâmpina dificultăți în colectarea de date:
17% dintre directori spun că ar putea întâmpina probleme cu digitalizarea procesului de învățare: de la evaluarea inițială a competențelor digitale ale elevilor la adaptarea resurselor disponibile pentru învățarea online sau crearea de noi resurse.
Către cine se îndreaptă școlile pentru sprijin în vederea implementării PNRAS?
„Este vital ca fiecare actor cu expertiză în gestionarea unor granturi precum cele din PNRAS să ofere asistență școlilor vulnerabile pentru a combate abandonul școlar. Într-un alt studiu pe care l-am lansat recent, 73% dintre profesori spun despre calitatea educației că a scăzut în ultimii doi ani). Acest fenomen, va avea un impact profund asupra creșterii abandonului școlar. World Vision România va oferi asistență tehnică către toate școlile care vor apela la noi“, a declarat directorul executiv World Vision România Mihaela Nabăr.
5 recomandări de la World Vision România pentru spriijinirea școlilor:
World Vision România oferă consiliere pentru școlile vulnerabile în vederea gestionării granturilor la adresa: [email protected].