
Profesorul Marcel Bartic afirmă că evaluările de acum sunt doar o formalitate și, conform acestora, ”suntem o țară de profesori perfecți”.
”Vreți să vorbim foarte deschis despre cum se face evaluare în acest moment? La sfâșitul anului școlar, toți profesorii din România completează fișa aia de autoevaluare care are câteva pagini, mai vine și consiliul de administrație și binecuvântează punctajul respectiv. De obicei, vă spun eu, în proporție de 99,9% toți avem foarte bine excepțional și extraordinar. Deci toți suntem o țară de profesori perfecți. E o formalitate, din nefericire”, a declarat profesorul Marcel Bartic, în emisiunea Info Edu de la TVR Info.
”Noi, ca să ajungem la evaluare, imaginați-vă evaluarea undeva în vârful icebergului, trebuie să ne asigurăm că am acoperit restul problemelor, și ar trebui să începem de la infrastructură. O infrastructură care să permită o evaluare obiectivă, cu platforme digitale sau fără, presupune o cultură organizațională în care noi să avem reflexul, să avem obiceiul ăsta și să acceptăm ideea că trebuie să fim evaluați, că știm care este scopul evaluării.
Poate că ar trebui să începem cu ideea de a-i obișnui pe colegii noștri. Nu e rău că suntem evaluați. N-are nimeni nimic cu noi. Ba, dimpotrivă, acest proces de evaluare s-ar putea să scoată în evidență lucruri absolut excepționale, pe care nu le vedem astăzi. E un pas pe care îl facem cu teamă, cu timiditate, tocmai că n-am mai făcut până acum. Sistemul de învățământ, s-o spunem foarte deschis, este una dintre zonele sistemului public în care lucrul ăsta nu s-a făcut decât formal”, a mai spus cadrul didactic.