
În contextul discuțiilor publice despre redeschiderea școlilor, dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a publicat, pe pagina sa de Facebook, un punct de vedere legat de rolul copiilor în răspândirea COVID-19.
Postarea medicului Mihai Craiu:
Multe gânduri și emoții sunt indreptate către felul în care va evolua învățământul în viitorul apropiat.
Pentru a decide modul în care ar trebui manageriat programul școlilor/grădinițelor, in viitorul apropiat, trebuie să răspundem la întrebarea „care este ponderea transmiterii SARS-CoV-2 de către copii, într-o comunitate”?
Până acum știm că această pondere este foarte mică – https://pediatrics.aappublications.org/…/08/peds.2020-004879
Și mai știm, dintr-un studiu elvețian, că doar in 8% din familiile unde a fost confirmat COVID19, primul pacient bolnav a fost copilul.
Datele din Franța si Australia zic același lucru. Spre deosebire de gripă, unde copiii sunt principalul vector de răspândire a bolii în comunitate, la COVID-19 copiii par a avea un rol extrem de redus in transmisie. Mai ales cei sub 10 ani – https://www.medscape.com/viewarticle/933744…
CONTEXT
Cel mai probabil, vom avea un scenariu mixt pentru noul an școlar. Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că școala nu va începe normal în septembrie, din cauza faptului că pandemia nu se va încheia până atunci.
”Evident că această situație a deschiderii noului an școlar este una de extremă importanță. Am avut numeroase discuții cu conducerea Ministerului Educației, cu specialiști, cu alți membri ai Guvernului. S-au făcut progrese importante in conturarea unor strategii si scenarii. Am invitat premierul și ministrul Rducatiei la o discuție săptămâna viitoare. Dați-mi voie să vă dau săptămnâna viitoare mai multe amănunte.
Școala sigur nu va începe în condiții normale, fiindcă pandemia nu se va incheia până în Septembrie. Ar fi foarte complicat să avem numai școală online, atunci probabil ne îndreptăm spre un scenariu mixt”, a declarat Iohannis.
Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, recent, la Radio France International, că o decizie în privinţa începerii anului şcolar va fi luată în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi a precizat că, cel mai probabil, scenariul ”hibrid”, în care, prin rotaţie, unii elevi vor merge la şcoală, iar alţii vor face ore online, ar putea fi pus în practică.