
În 1929, compania Nestlé a fost abordată de un reprezentant al Institutului Brazilian de Cafea, care caută o modalitate de a păstra surplusurile enorme de cafea verde. La acel moment, o parte din recoltă se distrugea pentru a preveni prăbușirea prețului deja scăzut al cafelei. Institutul a solicitat că Nestlé să producă niște cuburi de cafea care să rețină aromă cafelei și să fie în același timp solubile în apă. O altă intenție a Institutului Brazilian era să beneficieze de forța de vânzări a companiei Nestlé și să sporească cererea pentru acest produs prin activități de marketing.
Nestlé a acceptat provocarea într-un laborator din Elveția, condus de domnul Max Morgenthaler. După șapte ani de cerecetare, rezultatele dorite au fost obținute în primăvară anului 1937.
NESCAFÉ, derivat din numele companiei NESTLÉ și CAFE, a fost produs pentru prima oară în Orbe la aproximativ 50 kilometri de Nord Vest de Vevey. NESCAFÉ a fost introdus oficial în Elveția, în 1938, sub formă de pudră – nu cuburi cum s-a solicitat inițial și a fost ambalat în cutii. La acel moment problema delicată a conservării aromei de cafea a putut fi soluționată numai prin adaos de carbohidrați.
De la momentul lansării în 1938, NESCAFÉ a fost alături de prima expediție pe Everest, ca mai apoi, în 1969, să-l însoțească pe Lună pe astronautul american Neil Armstrong.
Machetă de presă NESCAFE, 1938
Pe timp de război, nevoile armatei aveau prioritate, iar NESCAFÉ a devenit un produs obișnuit pe listele de cumpărare ale agențiilor guvernamentale, în special în Statele Unite. Datorită întrebuințării sale de către armata, NESCAFÉ a devenit o băutură de prima necesitate în Europa. Spre sfârșitul anilor 40, centre de producție fuseseră înființate în Elveția, Statele Unite, Franța, Africa de Sud, Argentina și Mexico. Consumul deja se raspandise la nivel mondial. Americanii au introdus cafeaua în Japonia, care ulterior a devenit una dintre cele mai mari piețe de desfacere pentru NESCAFÉ.
În 1952, pentru prima oară, NESCAFÉ a fost produs fără carbohidrați. Din acest moment se produce 100% din cafea pură.
Citește și:
23 iulie 1829: ”Părintele” mașinii de scris își patentează invenția