OMS Europa: Școlile să fie ultimele locuri care îşi închid porţile. Știința trebuie să învingă politica

Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)  le-a cerut guvernelor să nu închidă şcolile, chiar dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut în multe ţări europene.

Declarația OMS Europa, integral:

Săptămâna trecută, în timp ce iarna se apropie cu pași repezi, mai mult de jumătate din cele 53 de țări din Regiunea Europeană a OMS au raportat o creștere semnificativă a ratelor de infectare cu COVID-19 la toate grupele de vârstă. În timp ce cazurile noi au crescut cu 18% în regiune, celelalte 5 regiuni ale OMS au raportat o scădere.

Acest lucru a declanșat răspunsuri din partea autorităților naționale și locale din regiune. Un total de 45 de țări și teritorii au recomandat ca școlile să rămână deschise pentru învățarea în persoană, cu măsuri pentru prevenirea și controlul infecțiilor; 7 țări au optat pentru închiderea totală sau parțială a școlilor, fie la nivel național, fie subnațional și 2 țări au recomandat învățământ la distanță.

Mesajul nostru este clar
Dacă și când sunt impuse restricții pentru a reduce sau controla transmiterea, școlile ar trebui să fie ultimele locuri care își închid porțile și primele care se redeschid cu măsuri adecvate de prevenire a infecțiilor. Pe scurt: întreruperea educației copiilor ar trebui să fie o ultimă soluție.

„Închiderile de școli larg răspândite de anul trecut, care au perturbat educația a milioane de copii și adolescenți, au făcut mai mult rău decât bine, în special bunăstării mentale și sociale a copiilor. Nu putem repeta aceleași greșeli”, spune Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

În loc să închidă instituțiile de învățământ, OMS recomandă o abordare a întregii societăți pentru reducerea transmiterii printr-o gamă largă de măsuri, în funcție de nivelul de transmitere, în locurile în care aceasta are loc. Aceasta include mediile de școlarizare, în care distanțarea fizică, curățarea frecventă a mâinilor, purtarea măștilor, asigurarea unei ventilații adecvate în sălile de clasă și creșterea accesului la teste sunt importante, în special în mediile cu prevalență ridicată.

„Pentru a reduce impactul COVID-19 în următoarele luni, este vital ca deciziile guvernelor și ale publicului să se bazeze pe date și dovezi, cu înțelegerea că situația epidemiologică se poate schimba, iar comportamentul nostru trebuie să se schimbe odată cu aceasta. Știința trebuie să învingă politica, iar interesele pe termen lung ale copiilor trebuie să rămână o prioritate – mai ales acum că un număr de țări înregistrează o creștere a transmiterii. Avem instrumente mai eficiente pentru a aborda această creștere decât închiderea școlilor”, adaugă dr. Kluge.

Acest lucru este repetat Julie Green, o directoare de școală, care lucrează cu copiii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani la Școala Primară Baxenden St John’s Church of England din Lancashire, Regatul Unit.

„Întoarcerea la școală cu învățare față în față de la profesorii lor a fost singura certitudine pentru mulți copii într-o perioadă incertă. Ca educatoare și mamă, cred că elevii învață cel mai bine la clasă. Pandemia nu s-a încheiat și, desigur, trebuie să punem în aplicare măsuri pentru a menține copiii și profesorii cât mai protejați de virus, dar școlile ar trebui să rămână deschise de dragul învățării și dezvoltării generale a copiilor”, spune doamna Green.

Profesorii sunt adevărați eroi în comunitățile noastre. Pe lângă vaccinarea grupurilor prioritare de populație și a profesorilor, OMS și Grupul Consultativ Tehnic European de Experți în Imunizare (ETAGE) recomandă vaccinarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani care au afecțiuni medicale cronice sau care sunt în contact cu adulți imunodeprimați.

OMS recomandă utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani. Pentru copiii sub 12 ani, OMS va emite îndrumări suplimentare cu privire la utilizarea vaccinurilor pe măsură ce apar noi dovezi din studiile de vaccin.

Până în prezent, în Regiunea Europeană a OMS au fost raportate 76 de milioane de cazuri de COVID-19 și 1,4 milioane de decese.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/child-face-mask-going-back-to-school-covid-quarantine-lockdown-front-view-image186013831

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.