Prof. Răzvan Cherecheș: Școala ar trebui să continue online de luni

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai, afirmă că decizia corectă din punct de vedere epidemiologic ar fi ca școala să înceapă online, pe 8 noiembrie.

Ce spune Răzvan Cherecheș:

Săptămâna viitoare începe școala + ratele de vaccinare sunt mici în rândul copiilor
utilizând metode de protecție suprapuse, în unele zone din SUA școala față în față a fost organizată cu rată mică de transmitere:

1) măști
2) igiena mâinilor (cu apă și săpun/dezinfectant)
3) distanțare (2 metri)
4) ventilație corespunzătoare sau activități în aer liber
5) testare săptămânală a copiilor și personalului școlar
6) evaluare zilnică a simptomelor
7) dezinfecția suprafețelor (acum știm că transmiterea de pe suprafețe este foarte puțin probabilă – această măsură poate fi sărită)
studiul este din perioada pre-vaccinare (adevărat, și pre-delta)
în condițiile actuale (transmitere masivă intra-comunitară), școala ar trebui să continue online de luni (Ministerul Educației nu a asigurat testarea și ventilația)

În zonele în care de luni 8 noiembrie va începe școala față în față vom vedea creșteri semnificative în 2-3 săptămâni, din nefericire.

CONTEXT

Decizia privind forma în care vor funcționa școlile va fi anunțată vineri, a declarat, ieri, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

„Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. (…) Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom vedea care va fi modul de deschidere a şcolilor în data de 8 noiembrie, având ipoteza de bază a prezenţei fizice”, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Două săptămâni de vacanţă a fost maximum care poate fi recuperat. Pe 8 noiembrie, şcoala va începe. Există un document în care s-au prezentat măsuri propuse spre aprobare. Ministerul Educaţiei va rămâne consecvent principiului ca şcolile să continue în format fizic.

Nu voi abdica de la acest principiu. Vom avea consultări cu autorităţile sanitare şi vineri vom anunţa cum se vor deschide şcolile”, a adăugat ministrul.

 

1 comment

  1. Parinte in secolul 21 spune:

    Domnule Chereches, realitatea crunta este ca in acest val 4, toata lumea a avut Covid declarat sau nu. Consider, ca si de la inaltimea profesoratului dumneavoastra, cunoasteti deja ca datele declarate nu reflecta crunta realitate a incidentei reale. Deasemenea cunoasteti deja faptul ca acest virus nu va disparea in viitorul apropiat si ca statul copiilor pe on-line nu scade cu nimic incidenta. Incidenta este in scadere pentru ca majoritatea dintre noi au trecut prin boala. Nu mai suntem in varful valului. Decese vor mai exista datorita pe de o parte gravitatii bolii, dar si sistemului sanitar subfinantat si fara resurse. Alegeti sa sacrificati viitorul generatiilor urmatoare, fara a dubla in rest cu masuri cu adevarat adecvate. In tara in care se alearga la maraton in centrul Bucurestiului in grupuri de cate 10 participanti fara masca paziti de politie, in tara in care vaccinatii acum acces la spectacole in grupuri, in tara in care tratam Covidul cu Remdesivir sau favipiravir, in tara in care, datorita analfabetismului, nimic nu functioneaza, veniti sa ne spuneti, ca ai nostri copii trebuie sa ramana online. De ce? Ca sa poata adultii sa alerge la maraton, sa participe la spectacole de opera, teatru, cinema pacanele, etc. Ca sa crestem generatii care pot crede aberatii de tipul tratamentului Covid cu remdesivir, desi studiile arata ca nu scade cu nimic mortalitatea, insa statul plateste bani greu pentru asta din taxele noastre, generatii care nu vad utilitatea vaccinarii pentru ca nu inteleg principii de baza din biologie si nici logica nu prea functioneaza. Ce aveti cu educatia, oameni buni? Ce sa vezi Horeca poate functiona, pentru ca altfel ar falimenta. Doar educatia saraca nu falimenteaza. Daca va pretindeti profesor, stiti prea bine, ca omenirea va trebui sa se echpeze imun pentru a depasi pandemia. Cu ce influenteaza in acest moment rata de incidenta, faptul ca stau copii online? Ati efectuat dumneavoastra un studiu in care sa vedeti ce procent din populatie are deja anticorpi? Ati avut curiozitatea si disponibilitatea sa aflati realitatea acestei tari? Mortalitatea mare este explicata de faptul ca mergem la razboi cu mainile goale. Cate din cele 10 tratamente validate EMA ca eficiente in lupta anti Covid, le avem in spitalele din Romania? Fiti corect si explicati realitatile acestei tari. Investim cu milioanele in teste de saliva, desi studiile din Marea Britanie, arata ca aceste testari nu au adus benificii vizavi de scadea incidentei si limitarea transmiterii. Insa, nu-i asa, noi suntem mai destepti si avem si bani de aruncat din taxele si impozitele contribuabililor pentru a deservi interesele diverselor firme. Rusine!

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.