FePAL: Educația in România se reduce la a pune note și a încheia medii

Photo 186098443 © Noipornpan | Dreamstime.com

FePAL (Federația părinților și aparținătorilor legali din România) critică, într-un comunicat de presă, modul în care ministerul Educației gestionează evaluarea elevilor.

Comunicatul FePAL, integral:

Observăm o tendință de a transforma preuniversitarul în universitar.
Elevii s-au întors în bănci nu pentru a relua procesul educațional de unde a fost brusc întrerupt de vacanța forțată, ci pentru a fi evaluați la foc automat cu teste sumative, din lecții mai mult sau mai puțin predate și deloc consolidate, din lecții care se întind și pe zeci de pagini.
Educația in România se reduce la a pune note și a încheia medii. Pedagogia și metodica au fost șterse cu buretele, ca și respectarea curbei de efort sau a etapelor de învățare. S-au dat sau sunt anunțate câte 2-3 astfel de teste sumative/zi la copii care au chiar 10 sau 11 ani.

Există deja de decenii niște reguli și o serie de prevederi legale care reglementează regimul de viată al școlarului și care sunt încă valabile, atât timp cât ziua are tot 24 de ore și nu credem că mai poate veni vreun ministru cu argumente prin care să încerce să ne dovedească altceva.
Da, rezultatele la asemenea evaluări vor fi sub potențialul fiecărui elev, dar nu reprezintă elevii, ci vor fi rezultatele unui sistem de educație incoerent, abuziv și agresiv la adresa elevului, un sistem de educație care are pretenția de la elevi de gimnaziu să învețe intr-o săptămână sau două la 16-20 de discipline, o cantitate imensă de lecții ca studenții în sesiune.

Sfătuim părinții să nu pună presiune suplimentară pe copii, ci să fie preocupați de sănătatea fizică și emoțională a acestora, să aibă grijă în a le asigura un regim de viată sănatos și adaptat vârstei. Nu mai interveniți, nu-i mai ajutați, nu le mai puneți meditații ca să fie de 10 pe linie. Nu mai întrețineți această butaforie căreia îi spunem sistem de educație.
Un elev de gimnaziu depășește norma de muncă a unui adult: pâna la 34 de ore petrecute la școală plus ore întregi de teme, de învățat, proiecte și tot ce li se pretinde.
Nu mai interveniți și haideți să vedem adevărata eficiență a sistemului după atâtea ore în care îi are la dispoziție pe copiii noștri.
Haideți să vedem concret cât de eficient este Ministerul Educației sub conducerea lui Sorin Cîmpeanu pentru că nu este sarcina părinților să facă școala să funcționeze, ci a dumnealui.

Din 1982, data când a fost publicată cartea din imagini, a evoluat educația sau a involuat?
Înainte de orice, trebuie reintrodusă educația în școli, căci deocamdată aceasta are loc în ciuda școlii.
𝑬𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒂 𝒆𝒔𝒕𝒆 𝒖𝒍𝒕𝒊𝒎𝒖𝒍 𝒃𝒂𝒔𝒕𝒊𝒐𝒏 𝒂𝒍 𝒖𝒏𝒆𝒊 𝒔𝒐𝒄𝒊𝒆𝒕𝒂̆𝒕̦𝒊 𝒄𝒊𝒗𝒊𝒍𝒊𝒛𝒂𝒕𝒆, 𝒏𝒖 𝒆𝒗𝒂𝒍𝒖𝒂̆𝒓𝒊 𝒇𝒂̆𝒓𝒂̆ 𝒔𝒕𝒂𝒏𝒅𝒂𝒓𝒅𝒆 𝒔̦𝒊 𝒄𝒂𝒓𝒆 𝒏𝒖 𝒔𝒖𝒏𝒕 𝒂𝒅𝒂𝒑𝒕𝒂𝒕𝒆 𝒗𝒂̂𝒓𝒔𝒕𝒆𝒊.

Sursă imagine principală: https://www.dreamstime.com/school-exam-room-teacher-invigilator-watching-over-students-having-stress-studying-class-monitoring-candidates-taking-image186098443

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.