
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, la Digi 24 că testarea pe bază de salivă nu este un act medical și poate fi asemănată cu operațiuni precum testul de sarcină sau tăierea unghiilor.
Întrebat dacă părinții care mint cu privire la testele copiilor pot fi sancționați, Cîmpeanu a răspuns: ”Testarea pe bază de salivă nu se raportează în coronaforms și nu e act medical. E un act pe care îl putem asemăna cu testul de sarcină sau tăierea unghiilor. Nu cred că cineva și-a propus să verifice veridicitatea unui test de sarcină sau tăierea unghiilor. Sunt convins că din ce în ce mai mulți părinți înțeleg că acest virus există.”
Referitor la faptul că aproape toate școlile din România au decis ca elevii să fie testați acasă, Cîmpeanu a răspuns: ”Este decizia fiecărei școli, noi toți milităm pentru descentralizare în învățământ, iată rezultatul descentralizării.”
”Apreciez ajutorul colegilor din învățământ în asamblarea acestor teste”, a adăugat ministrul.
Doar 216 unități de învățământ din toată țara au acceptat ca elevii și preșcolarii să fie testați în școală, respectiv grădiniță. Informația a fost transmisă de Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.
Comunicatul, integral:
1. Luni, 6 decembrie 2021, la nivel național, 17.677 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) funcționează cu prezență fizică, incluzând și unitățile conexe. Așadar, peste 99% din numărul total de elevi și preșcolari pot fi prezenți fizic la cursuri. Un număr de 238 de unități de învățământ continuă cursurile în sistem online – cele mai multe în județele Bihor (52), Arad (36) și Hunedoara (20)
2. În 13.728 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate, procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de cel puțin 60%, în 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%.
3. În total, s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr echivalent cu peste 35% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.
4. În ceea ce privește modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unități de învățământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unități de învățământ testele se vor administra la școală, iar în cazul a 467 de unități de învățământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la școală, diferențiat, pe niveluri de studiu. (Nu sunt incluse în aceste statistici unitățile conexe, elevii și preșcolarii acestora provenind din unități de învățământ).
5. Vineri, 3 decembrie, 1.831 de elevi/preșcolari (circa 0,6/1.000) și 499 de angajați erau infectați cu Covid-19 (circa 1,8/1.000).
6. În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv.
Buna ziua. Eu consider ca testarea de screening a elevilor este mai mult decat necesara. Nu conteaza ca vor fi unii parinti care nu doresc sa- si testeze copilul, atata timp cat majoritatea accepta procedura.
As sublinia doua aspecte:
– urmatoarea serie de teste ar trebui sa aiba o sensibilitate mai apropiata de 97-98%, si nicidecum spre 92% ca si acestea( daca proba s- ar recolta din zona nazala laterala ar fi rezultatele mult mai concludente, bineinteles cu alt tip de teste)
– sunt zeci de mii de copii cu infectie cu SARS-CoV2 in ultimele 6 luni care nu ar trebui testati decat daca au simptome pt ca rezultatul testelor in cazul lor e neconcludent. Asa s-ar economisi multe teste care pot fi utilizate atunci cand e cu adevarat nevoie de ele.