
În plin sezon de vacanță, drumurile lungi cu mașina devin necesare pentru foarte multe familii din România. Vizite la bunici de Crăciun, călătorii spre destinația de Revelion, reuniuni cu prietenii la munte sunt toate momente pe care le așteptăm cu drag, mai ales că de unele nu ne-am mai bucurat de ceva vreme, din cauza pandemiei.
Există, însă, și un preț pentru toate acestea: trebuie să petrecem ore întregi în mașină, încercând să navigăm prin traficul aglomerat către destinațiile turistice sau prin infrastructura rutieră din România. Dacă avem copii mici, situația devine o provocare cu atât mai complicată. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să ajungeți la destinație cu bună dispoziție și cât mai odihniți posibil:
Desigur, toate aceste sfaturi nu vor garanta că pasagerii cei mai mici din mașină nu se vor plictisi. Este normal ca într-o călătorie de câteva ore să simtă nevoia de divertisment. Oricât de mare ar fi tentația să le oferiți o tabletă cu jocuri video, specialiștii nu recomandă deloc această alegere. O variantă mult mai bună este reprezentată de o sesiune de jocuri în familie, care vor crea cu adevărat o atmosferă de vacanță. Iată sugestiile noastre pentru copii cu vârsta din intervalul 4-8 ani:
„Nu spune asta” este un joc de călătorie pentru copii care poate fi jucat pe toată durata călătoriei și îi va menține pe copii atenți și în alertă.
La începutul călătoriei, părinții anunță 3-5 cuvinte care sunt interzise pentru tot restul drumului sau doar pentru o parte din el (de exemplu, până la prima oprire la benzinărie. Câștigă jucătorul care a spus cele mai puține cuvinte dintre cele interzise.
Un jucător se gândește la un cuvânt secret cu un număr cuantificat de litere, să zicem 6.
Ceilalți jucători încearcă, apoi, să găsească alte cuvinte de aceeași lungime și i se spune câte litere corecte se potrivesc în poziția corectă a cuvântului inițial și câte litere sunt corecte, dar în poziția greșită.
Ghicitul continuă până când un jucător identifică cuvântul corect!
În funcție de adevărurile și minciunile pe care alegi să le spui, acest joc este grozav pentru copii și poate fi și educativ.
Un jucător face trei afirmații, dintre care una este falsă. Ceilalți ghicesc care este enunțul fals. Sună destul de simplu, nu? Nu e chiar așa, pentru că, dintre cele trei afirmații, într-una pot fi amestecate subtil faptele cu ficțiunea.
De exemplu, povestiți un eveniment din trecut la care au luat parte și copiii și strecurați în relatare o mică minciună. Sau evocați un fapt științific sau istoric în mare parte corect, însă includeți și un detaliu neadevărat. De exemplu: ”Pământul este singura dintre cele 12 planete ale sistemului solar unde pot trăi oamenii”.
Sursă foto: https://www.dreamstime.com/two-children-car-merry-winter-trip-image154712094