
”Rusia lui Putin”, celebra carte scrisă de jurnalista Anna Politkovskaia, era, astăzi, de negăsit în librăriile din centrul Bucureștiului. Pe internet, în magazinele online, stocul este epuizat.
”De două zile, foarte mulți oameni caută și au cumpărat cartea aceasta. Dimineață, mai aveam două exemplare. Acum, nu mai avem deloc. O mulțime de clienți o caută”, a relatat pentru Educație Privată o angajată a unuia dintre cele mai mari anticariate din centrul Capitalei.
În librăriile din zona Universitate- Bulevardul Elisabeta, cartea este, de asemenea, imposibil de achiziționat. În cele mai importante magazine magazine online de profil, stocul este, în acest moment, epuizat. La fel și pe Emag, una dintre cele mai mari platforme de vânzări online.
Despre Anna Politkovskaia și ”Rusia lui Putin”
Anna Ștefanovna Politkovskaia, în rusă Анна Степановна Политковская, Anna Stefanovna Politkovskaia, (n. 20 august 1958, New York – d. 7 octombrie 2006, Moscova) a fost o scriitoare și jurnalistă din Rusia, militantă pentru respectarea drepturilor omului, cunoscută pentru poziția ei critică față de politica dusă de Kremlin în Cecenia. S-a numărat printre cei mai proeminenți oponenți ai regimului Vladimir Putin. A fost asasinată în fața locuinței sale, pe 7 octombrie 2006.
Admirată la nivel internațional pentru reportajele ei, în special cele despre războaiele cecene, jurnalista premiată Anna Politkovskaya și-a îndreptat privirea asupra bărbatului care, până de curând, era iubit de presa occidentală. Fost spion KGB, Vladimir Putin a fost numit președinte al Rusiei în 2000. Din momentul în care a intrat în arena publică, s-a prezentat ca un lider deschis, luminat, dornic să colaboreze cu Occidentul. Spre deosebire de mulți jurnaliști și politicieni europeni și americani, Politkovskaia nu a avut niciodată încredere în imaginea din presă a lui Putin.
Ea a început să demonteze atât imaginea omului Putin, cât și numele lui Putin, susținând că el este un produs avid de putere al propriei istorii și, prin urmare, incapabil să se abțină să reprime drepturi civile și libertăţi la fiecare pas. Acesta nu este, susține Polikovskaia, genul de lider pe care îl doresc majoritatea rușilor contemporani. Pentru a-și demonstra teoria, ea spune povestea represiunii de fier a lui Putin asupra vieții rusești din punctul de vedere al cetățenilor individuali. Relațiile cu mafia, scandalurile din provincii, corupția militară și judiciară, declinul serviciilor de informații, tragicul comportament greșit în cazul asediului teatrului din Moscova – toate sunt examinate de Polikovskaia.