
Publicața Novaya Gazeta, ziar de opoziție în Rusia, spune povestea lui Kyrill, un elev de clasa a șasea care a strigat ”Glorie Ucrainei!” pe coridorul școlii și a pus întrebări la ora de istorie despre invazia din Ucraina.
Kirill ( publicația nu indică numele de familie la cererea mamei sale) are 12 ani, învață în clasa a VI-a a unei școli din Moscova. Mama sa Natalia spune că băiatul are rădăcini ucrainene și ceea ce se întâmplă acum între Rusia și Ucraina îl doare.
Vineri, 4 martie, elevii de clasa a VI-a au avut lecția obișnuită de istorie. Kyril povestește ceea ce s-a întâmplat:
– Profesoara a spus: „De fapt, acest lucru nu se discută cu elevii de clasa a VI-a, dar dacă vrei să înțelegi ce se întâmplă, atunci pune întrebări”. Și am început să pun întrebări. Am întrebat: „De ce Putin [a început o „operațiune specială”]?” La aceasta profesoara a răspuns că este o „operație specială”. Ea a spus: „Nu știu exact unde sunt trupele noastre acum, dar dacă s-ar fi oprit la jumătatea drumului, agresiunea ucraineană ar fi continuat”. O mică parte a clasei a fost de partea mea, au pus și întrebări. Profesoara a spus: „Specialiştii din Ucraina şi Statele Unite fac acum postări false, spun că oamenii sunt bătuţi la mitinguri. Dar mitingurile trebuie coordonate.” Am întrebat: „Cum poate fi coordonat cu guvernul un miting împotriva acțiunilor guvernului?” Ea nu mi-a dat un răspuns.
După aceea, am pus întrebarea, de ce a început cineva asta și când se va termina totul? Ea a spus că Ucraina a început-o și se va termina când Ucraina va capitula.
Ea ne-a mai spus că nazismul înflorește printre ucraineni, că din clasa întâi scrie în manuale că Ucraina este o superputere. Am mulți prieteni din Ucraina, i-am întrebat – nu au asta în manuale.
După aceea, după cum spune Kirill, a mers la o altă lecție și a strigat pe coridor: „Glorie Ucrainei!”. Unii dintre școlarii care stăteau pe coridor au răspuns cu un slogan.
Această opoziție a elevilor de clasa a VI-a nu a trecut neobservată.
Mama lui Kirill spune că a primit un apel pe WhatsApp de pe un mobil necunoscut: „O voce de femeie, fără să se prezinte, a spus că sună în legătură cu fiica mea. Am mai glumit că poate sunt o mamă atât de rea încât nu știu că am o fiică. Și, spun ei, adică despre fiul tău. Vino să vorbești cu poliția. I-am spus: „Cheamă-mă cu citație, voi veni.
A doua zi dimineață, pe la ora zece, a sunat-o profesoara de la clasă al fiului ei. A invitat-o pe Natalia să vină la școală până la ora douăsprezece după-amiaza. Ea a explicat că ofițerii inspectoratului pentru minori au vrut să poarte o conversație cu fiul ei și cu ea.
Natalia a ajuns la școală și a scris o declarație că își ia fiul „din cauza faptului că copilul este presat și i se creează condiții insuportabile pentru educație” din cauza opiniilor sale politice. L-am urcat într-un taxi și l-am dus la serviciu. La ușa școlii, a dat peste un grup de polițiști.
A doua zi, duminică, Kirill era singur acasă. Mama plecase la serviciu. În acest moment, doi polițiști au început să bată în la ușa apartamentului, dar Kirill nu l-a deschis. Au bătut aproximativ o jumătate de oră, apoi au oprit curentul în apartament, au lăsat o somație „să cheme la interogatoriu” sub ușă și au plecat. Adresa conținea o dată scrisă ilizibil a interogatoriului și o amenințare de „supus arestării” în caz de neprezentare.
„M-am așezat pe pat și m-am gândit ce se va întâmpla acum”, spune Kirill. „Dar nu mi-a fost frică. M-am întrebat chiar ce s-a întâmplat acolo. Cum se hotărăsc acolo: aici avem un băiețel de doisprezece ani care și-a exprimat părerea, să mergem la el acasă. Aici nu ne deschide, să-i stingem lumina.
Cui i-a venit ideea să se plângă poliției despre un elev nesigur de clasa a șasea? Familia are un conflict de lungă durată cu școala. Mama preferă acum să comunice în scris cu administrația. Dar tot crede că înainte de a contacta poliția, ai putea măcar să-i scrii sau să o suni. Ea nu știe cine a făcut plângerea la Poliție. Nici profesorul clasei nu știe, dar a promis să clarifice.