
Senatorul USR Ștefan Pălărie a anunțat că, împreună cu colegii săi de partid Simona Spătaru și Cristian Seidler, a conceput un pachet de legi antiplagiat.
Pălărie descrie inițiativa drept ”un test al adevărului pentru clasa politică”.
Anunţul făcut de senatorul USR:
Plagiatele trebuie scoase la lumină.
Și asta facem prin pachetul de legi antiplagiat pe care l-am pregătit cu Simona Spătaru și Cristian Seidler. În România trăim o situație complet absurdă, unde doctoratele, în loc să fie publice, o sursă cheie de cercetare și cunoaștere, au ajuns să fie ferecate, ascunse, închise într-un seif ca să nu ajungă nimeni la ele.
S-a creat, în timp, un sistem de sinecuri și de extragere de venituri de la buget bazat pe falsuri care sunt ascunse și blindate de birocrație. Plagiatorii au ajuns să aibă protecție și susținere politică solidă, și în Parlament și în Guvern, una care le asigură spatele prin legi slabe, prost făcute și interpretabile. Astăzi venim să corectăm o parte din aceste legi.
Este un test al adevărului pentru clasa politică, dacă va susține sau va respinge acest pachet legislativ, dacă se va plasa de partea plagiatorilor sau de partea corectitudinii. Acum vom vedea dacă PNL, PSD și UDMR au ajuns partide capturate de plagiatori.
Inițiativele depuse azi garantează că doctoratele nu mai pot fi ascunse sau făcute „pierdute” prin tot felul de trucuri birocratice.
Pe scurt, cu amendamente la 1) legea educației naționale, la 2) legea depozitului legal de documente și la 3) legea salarizării personalului plătit din fonduri publice.
Prima lege condiționează administrativ eliberarea titlului de doctor de către Ministerul Educației de trimiterea unei copii a tezei de doctorat la Biblioteca Națională și de publicarea pe siteul ministerului.
A doua lege transparentizează accesul la lucrările de doctorat. Ea obligă școlile doctorale să trimită exemplare scrise și digitale către Biblioteca Națională pentru fiecare teză existentă și viitoare. Toate tezele vor trebui transpuse în format digital în termen de maximum 18 luni de la promulgarea legii. Cine nu trimite lucrarea către Bibliotecă va fi amendat cu maximum 5000 de lei – pentru persoane fizice – și cu maximum 10000 de lei – pentru persoane juridice.
De asemenea, în al treilea rând, vrem să eliminăm o aberație, poate mărul stricat din tot acest proces: sporul la salariu pentru doctorat. În cazul persoanelor care activează în domeniul învățământului universitar sau în domeniul cercetării, propunem eliminarea sporului și înlocuirea lui cu o creștere a salariului de bază. În cazul tuturor celorlalte persoane, care primesc bani în plus doar pentru simplul fapt că au doctorat, sporul este complet eliminat.
Vă țin la curent pas cu pas cu fiecare etapă prin care trece pachetul și voi semnaliza public orice derapaj sau declarație absurdă a partidelor „vechi” față de plagiatori.