
Consiliul ARACIP anunță, într-un comunicat de presă transmis Educație Privată, că a propus modificarea hotărârilor de guvern ce fundamentează evaluarea externă a calității unităţilor de învățământ, având în vedere feed-back-ul obținut în cadrul evaluărilor anterioare și în vederea (re)începerii comunicării cu beneficiarii.
Potrivit instituției, datele care stau la baza modificărilor provin din consultarea celor 73 de unități de învățământ evaluate conform cerintelor din noile standarde, pe de o parte, și a echipelor de evaluatori, pe de altă parte. Menţionăm că pentru aceste modificări există acordul reprezentanţilor sindicatelor, părinţilor, elevilor, Ministerului Educației și ARACIS, precizează ARACIP.
Ce aspecte sunt îmbunătățite prin aceste hotărâri de guvern, conform Agenției:
Procedura de evaluare va fi transparentă, adaptată noii structuri a ARACIP. În cadrul vizitei de evaluare se va pune accentul pe interacţiunea cu beneficiarii, pe asistența la lecții, pe observarea directă și mai puțin pe analiza de documente. Verificarea siguranței copiilor/ elevilor în unităţile de învățământ va fi realizată de specialiştii ISU, DSP etc. și nu de către evaluatorii ARACIP, care sunt cadre didactice. În acest sens, când unitatea de învățământ va solicita evaluare, organismele abilitate vor fi înştiinţate să întreprindă demersurile de specialitate.
Pentru beneficiari, părinți și elevi, ARACIP va emite un certificat de calitate pe care unitatea de învățământ va fi obligată să îl facă public. Certificatul va arăta nivelul de dezvoltare al resursei umane, al bazei materiale și progresul privind rezultatele şcolare ale elevilor. Totodată, acest document va evidenția efortul comunității școlare în dezvoltarea componentelor menţionate.
Modificările vor determina mutarea accentului pe interacțiunea cu beneficiarii, în detrimentul „îngropării” evaluatorilor în bibliorafturi cu documente, și vor conduce la îmbunătățirea activității ca o etapă firească a vieţii şcolii.
Avem convingerea că, în acest fel, evaluarea externă a calității educației va fi oportună pentru îmbunătăţirea procesului de învăţământ și, implicit, a rezultatelor învățării copiilor şi elevilor.
asistența la lecții