
Deputatele USR Monica-Elena Berescu şi Oana Ţoiu au depus un proiect de lege la Senat pentru protejarea mamelor minore. Mamele adolescente sunt unul dintre grupurile vulnerabile care nu beneficiază de protecţii legislative adecvate, măsuri de reintegrare socială în cazul abandonului şcolar, sprijin în continuarea şcolii şi prevenirea sarcinii la adolescenţă, arată comunicatul de presă al formaţiunii politice, publicat de News.ro.
Proiectul de lege propune introducerea unui Registru Naţional al Mamelor Minore, prin care statul să creeze o bază de date cu adolescentele aflate în situaţie de risc/însărcinate, care să reflecte în detaliu situaţia la nivel naţional, regional şi local.
„Este de datoria noastră, ca societate, să le ajutăm pe aceste fete. Crearea unei baze de date la nivel naţional a adolescentelor aflate în situaţie de risc/însărcinate este primul pas în coordonarea colectării datelor între sectoare şi a utilizării acestora la nivel naţional, judeţean şi local.
Odată creată baza de date, va fi uşor de identificat adolescenta cu risc de sarcină, vârsta mamei adolescente, vârsta tatălui (când este declarată), locul de origine, dacă este la prima sarcină sau are sarcini multiple, dacă a fost un abuz sau nu, starea de sănătate a bebeluşului şi a mamei, etc. Totodată, este extrem de important ca aceste fete să se întoarcă la şcoală, să nu fie marginalizate şi să poată integra rolul de mamă cu educaţia”, a explicat Monica Berescu, deputată USR şi co-iniţiator al proiectului, conform sursei citate.
România este pe primul loc în Uniunea Europeană, cu cel mai mare număr de mame minore la categoriile de vârste 10 -14 ani şi 15-19 ani. Aproape 19% din totalul mamelor minore la nivel european proveneau, în 2019, din ţara noastră, potrivit Eurostat. În 2021, peste 19.500 de fete între 10 şi 19 ani au născut.