
Iulian Cristache, președintele federației de părinți Edupart, afirmă că bugetul pentru învățământ propus de Ministerul Educației este 3,2% din PIB, nu 2,1%.
Cristache spune că 2,1% din PIB reprezintă doar alocarea bugetară pentru salarii, bunuri și servicii gestionate de Ministerul Educației.
Ce spune Iulian Cristache:
Fără discuție că ne dorim cu toții să avem 6% din PIB.
Doar că sunt persoane care ar trebui să înțeleagă că 6% trebuie să fie cumulat din finanțarea de bază, complementară și suplimentară.
Chiar și din fonduri europene.
Acum s-au alocat 2,1. Cei care nu știu ce înseamnă 2,1%, cerând prin postări video, dar mai puțin inspirat, 6%, ar trebui să știe care e treaba cu finanțarea de bază. Să lase reclama pentru after-school.😉
2,1 % reprezintă salarii + bunuri și servicii. Punct!
Dacă ME alocă 6%, la salariile actuale și preturile actuale nu se puteau cheltui mai mult de 3%. Dacă voiam să-i cheltuim, trebuiau dublate salariile profesorilor, altfel banii stăteau în conturi. Din bunuri și servicii nu ai voie sa cumperi mijloace fixe și de inventar.
Bugetul de 2.1 se duce cca. 95% la salarii. Restul pentru utilități, birotică/furnituri, servicii, componente etc.
Procentul înaintat de către ME (3,2%) este corect enunțat.
Adevărat că nu este suficient, aș fi dorit un 3,7-3,8, cu o creștere la 4,2 pentru 2024.
Dar… ar fi fost prea frumos.
Așadar, pentru a ajunge la 6%, salariile trebuie mărite (justifici procentul) și primăriile ar trebui să finanțeze ca la carte.
Da… atunci 6% vor fi cheltuiți.