Oana Țoiu (deputată USR): A lega de note creșterea salarială din învățământ nu este util

Oana Țoiu, deputată USR, afirmă că a lega de note creșterea salarială în învățământ nu este o idee tocmai bună pentru că „România are nevoie de educație în toate comunitățile”.

Invitată la emisiunea ”Academia Europa FM”, moderată de Marcel Bartic, Oana Țoiu și-a argumentat punctul de vedere: ”Eu nu sunt unul dintre fanii legării salarizării sau compensației financiare cu notele. Principalul motiv este că România are nevoie de educație în toate comunitățile, pentru toate categoriile ei de copii. Marele risc de țară, dacă mă întrebați pe mine, este în acest moment rata analfabetismului funcțional. Și atunci, a lega performanța de note poate să genereze efecte neașteptate. Și s-a întâmplat, de exemplu, într-o comunitate din Ilfov să fie copii rugați să nu vină la bacalaureat pentru că poate pică, poate nu iau o notă suficient de bună și atunci scade percepția performanței profesorului și a școlii. Inclusiv din partea financiară am reticențe mari față de tipul acesta de abordare. Pe ce cred că trebuie să fie legată alocarea de resurse este pe progres. Contează foarte mult de unde iei un copil și unde îl duci. Nu doar partea de olimpiade – care, sigur, sunt și ele extrem de importante”.

„Din discuțiile pe care le-am avut noi în ultimele trei zile pe buget, sunt lucruri care pot susține procesul educațional din afara procesului educațional: transportul, de exemplu. […] Unul din amendamentele care a trecut în dezbateri este susținerea autorităților locale pentru transportul gratuit al elevilor. Transportul județean are nevoie de același tip de sprijin.

Devine la un moment dat greu de susținut de familiile cu venituri reduse. Afectează și soarta pensionarilor – pentru că bugetul de pensii al acestei țări este în discuție în ceea ce privește ce luăm din el. Dar trebuie să ne uităm cu mai mare responsabilitate la ce intră în acel buget: contribuțiile angajaților – cu cât angajații sunt mai educați, cu atât au și antreprenorii cu cine lucra pentru a produce valoare adăugată mai mare și dau mai mult înapoi în bugetul respectiv. Faptul că noi avem un risc uriaș pe educație în momentul acesta se transferă într-un risc uriaș structural pe piața forței de muncă și pe bugetul de stat în zona contribuțiilor sociale”, a mai explicat Oana Țoiu.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.