
Competențele digitale nu pot fi abordate de sistemul de învățământ doar ca o materie, a afirmat secretarul de stat Bogdan Cristescu, la la evenimentul „Starea naţiunii – Nivelul alfabetizării digitale în România”, ediţia a II-a, în cadrul căruia UiPath Foundation şi Brio au prezentat rezultatele Raportului privind predictorii nivelului de alfabetizare digitală a elevilor din România.
”Este clar că nu putem vedea competențele digitale doar ca o materie, nici nu cred că ar fi ok. (…) Este clar că ceea ce ţine de competenţele digitale sunt competenţe transversale. (…) Vorbim de siguranţa pe internet de navigare, vorbim de siguranţa datelor persoanele. Dar vorbim în primul rând de sănătate emoţională, vorbim de protecţia mediului în felul în care ne folosim noi device-urile. (…) Este clar că ceea ce se învăţase odată nu mai este actualizat. În aceeaşi măsură chiar trebuie să vedem aceste competenţe digitale pe toate planurile lor. (…) S-au dezvoltat foarte multe resurse digitale, (…) nu trebuie numai folosite, ci trebuie reutilizate, modificate, adaptate. Aceste proces de modificare şi adaptare clar este legat de nivelul de competenţe. Ministerul are toate aceste lucruri în vedere şi încearcă să găsească soluţii”, a afirmat secretarul de stat, citat de Agerpres.
Elevii care petrec mai multe ore pe săptămână utilizând un dispozitiv digital au un nivel mai ridicat al alfabetizării digitale, arată un raport privind predictorii nivelului de alfabetizare digitală a elevilor, realizat de Brio și UiPath Foundation.
Principalele concluzii ale studiului: