
Federația Națională a Părinților și Uniunea Editorilor din România (UER), protestează public împotriva ”lipsei totale de interes cu care Ministerul Educației tratează asigurarea cu manuale școlare a elevilor din învățământul preuniversitar”.
Ce spun cele două organizații, într-un comunicat comun:
Retipăririle anuale reprezintă un element important în procesul de asigurare cu manuale școlare, dar este tratat cu superficialitate de către minister:
Este clar că procentul de manuale noi/disciplină trebuie să fie mult mai mare, corelat cu vechimea de utilizare.
Prețurile de achiziție oferite de Ministerul Educației pentru manualele retipărite sunt foarte scăzute. Practic, sunt oferite prețurile de acum 20 de ani (de maxim 3 – 4 lei/manual), care nu acoperă nici măcar costurile de producție tipografică (la care se adaugă și celelalte cheltuieli logistice). Astfel, nici o editură nu are posibilitatea de a retipări manualele.
S-au făcut numeroase propuneri pentru actualizarea prețurilor de achiziție, aducând și argumente certe, astfel încât retipăririle manualelor să poată fi sustenabile. Toate propunerile au fost ignorate, folosindu-se o indexare anuală de 1%, în timp ce prețul de producție a ajuns la 300%!
Consecința: pentru al doilea an, consecutiv, elevii claselor IX–X nu vor avea manuale!
nu vor avea manuale