Cristi Danileț: Să nu ne mire comportamentul elevilor, când profesori, părinți și polițiști încalcă legea

Judecătorul Cristi Danileț a reacționat pe Facebook în urma incidentului care a avut loc astăzi la Colegiul „Ion Creangă” din București, unde o profesoară a fost înjunghiată în gât de către un elev.

Judecătorul amintește de numeroasele cazuri de violență care au avut loc în unitățile de învățământ în ultima perioadă și afirmă că regulile ar trebui respectate, pentru că legi avem. Însă, „când ai profesori, părinți, polițiști, angajați DGASPC care le încalcă sau le ignoră, să nu ne mire comportamentul elevilor/copiilor”, spune Cristi Danileț, care lansează societății și o întrebare: „Mai stăm mult să ne uităm?”

Textul integral publicat de Cristi Danileț:

Toți profesorii știu că elevii introduc arme albe și substanțe interzise în școli. Niciun profesor nu vrea însă să procedeze la control corporal și fac o confuzie inacceptabilă cu percheziția. Toți directorii au obligația să anunțe de îndată Parchetul pentu deținere de arme albe și să anunțe de îndată DIICOT pentru deținere de droguri. Niciunul nu o face, deși directorul riscă dosar penal pentu această omisiune.

Niciun Regulament școlar din România nu conține referiri la controlul corporal – ceea ce face inaplicabile dispozițiile legale privind alcoolul, drogurile, țigăril, armele albe în școli. Niciun Regulament școlar nu prevede modalitatea de anunțare internă a unor astfel de incidente și de anunțare a organelor judiciare. De abia sunt câteva școli care fac referire la locul de depozitare a telefoanelor mobile în timpul orelor.

Cunoștințele juridice ale profesorilor nu există, iar instruirea legală este luată în derâdere. Nici nu poți avea pretenții când există profesori care stau la fumat cu elevii vizavi de clădirea școlii sau când profesorii ridică din uneri neputincioși că își văd elevii ce lipsesc de la ore și stau în barul de la nici 100 m de școală.

Avem cazuri de profesori loviți de către elevi și de elevi bătuți de profesori sau părinți. Avem cazuri de elevi bătuți de alți elevi în incinta școlii. Avem cazuri de elevi violați de alți elevi în toaleta școlii. Avem cazuri de fete fotografiate pe ascuns în toalete și vestiare de către băieți. Nu există școală în care să nu avem consumatori de droguri sau etnobotanice – vârsta cea mai mică: 10 ani. Avem Colegii faimoase în care distribuitori sunt chiar elevii – vârsta cea mai mică: 12 ani. Sunt băieți care introduc în școli cuțite și pistoale cu bile. Sunt fete care au asupra lor, la școală, spray-uri cu piper.

Aceste lucruri sunt grave. Indisciplina unor elevi este incurajată, de cele mai multe ori, de părinți. Pericolul care îl reprezintă unii elevi crește din cauza lipsei de fermitate a profesorilor. Confuzia dintre drepturi și responsabilități este enormă. Procedurile de urmat sunt necunoscute? Rezultatul? Vedeți presa ce relevă. Iar alea nu sunt doar relatări: persoanele la cere presa face referire sunt profesori răniți, care există; sunt elevi bătuți sau agresați sexual, care nu pentru asta merg la școală, ci pentru a învăța și a fi protejați.

Avem comisii antiviolență in școli – doar pe hârtie, niciuna nu funcționează. Avem comisii antibullying – total ineficiente, iar confuzia pe care atât elevii, cât și profesorii o fac între bullying și violența școlară este uriașă. Avem psihologi și consilieri locali care sunt depășiți de situații și care, oricum, sunt ascunse de directori care ‘nu vor ca școala să aibe probleme”.Avem birori de siguranţă școlară – nu doar că nu sunt dotate cu personal, dar poliția nu are competențe asupra minorilor sub 14 ani. Avem serviciu specializat privind minorii in cadrul DGASPC-urilor despre care școlile nu știu nimic și care sunt total ineficiente din cauza lipsei de personal sau a incompetentei unor angajați. Ca să nu vorbesc aici de abuzurile comise în centrele de plasament – bătăi, violuri, trafic de minori – ce trebuiau analizate de Parlament într-o comisie special înființată și care a încălcat toate termenele de prezentare a raportului care, după puțin tam-tam în presă, va fi uitat. Apropo, oare numai eu am descoperit că „Ghidul privind prevenirea situaţiilor de violenţă asupra copiilor şi a tinerilor din centrele rezidenţiale” lansat de Parlament și IRDO, pe 13 martie, nu există public?!

Avem lege care interzice vânzarea alcoolului și tutunului către minori și o lege care acum un an a înăsprit sancțiunile, dar nimeni nu a închis vreo alimentară, vreun club sau vreo benzinărie care încalcă aceste dispoziții. Orice copil de 10 ani trinis de taică-său să ia o bere, o va primi. Orice tânăr de 15 ani care cere un pachet de țigări de la o benzinărie, îl va primi. Despre dealerii care vin la colțul gardului in pauza mare să strecoare pliculețe elevilor, nu mai amintesc. Iar despe comenzile de pe darkweb și livrarea drogurilor prin curier nici nu are rost să comentez.

Regulile sunt făcute ca să fie respectate. Așa ar trebui. Legi există, garantez. Dar când ai profesori, părinți, polițiști, angajați DGASPC care le încalcă sau le ignoră, să nu ne mire comportamentul elevilor/copiilor. Mai stăm mult să ne uităm?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.