România este țara UE cu cea mai mare rată a abandonului timpuriu de educație și formare, în 2022

România este țara UE în care a fost înregistrată cea mai mare rată a abandonului  timpuriu în ceea ce privește educația și formarea, în anul 2022, arată o statistică publicată, astăzi, de Eurostat. Pe locul al doilea se situează Spania.

În 2022, statele membre UE care au raportat cele mai scăzute procente de abandon al educației și formării au fost Croația (2%), Irlanda, Slovenia și Grecia (fiecare câte 4%), Polonia și Lituania (fiecare câte 5%).

În schimb, cele mai mari ponderi au fost înregistrate în România (16%), Spania (14%), Ungaria, Germania și Italia (fiecare câte 12%).

Optsprezece membri UE au atins deja ținta la nivelul UE pentru 2030 pentru acest indicator: Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franța, Croația, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda și Suedia.

Ponderea elevilor care părăsesc timpuriu școala (tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care părăsesc educația și formarea) a scăzut constant în UE în ultimii 10 ani, de la 13% în 2012 la 10% în 2022. Totuși, mai e nevoie de eforturi pentru a atinge obiectivul de reducere a ratei abandonului școlar timpuriu la nivelul UE la sub 9% până în 2030.

Datele arată că mai mulți bărbați tineri decât femei au părăsit educația și formarea devreme în 2022, 11% dintre bărbați față de 8% dintre femei. Ponderea bărbaților a scăzut de la aproape 15% în 2012 la 11% în 2022. În ceea ce privește tinerele, ponderea a scăzut de la aproape 11% în 2012 la 8% în 2022.

1 comment

  1. Abandon de prea mult bine spune:

    Fiindca parintii se considera prea buni pt tara asta, refuza salarii de 5000-6000 lei si peste (fara studii superioare), isi inchiriaza apartamentele sa mai scoata un ban si pleaca si stau claie peste gramada in strainatate cate 5-6 intr-o camera (si chiar mai multi), se plang ca in Romania nu au ce/ unde munci si se duc in strainatate si fac foamea. Dau mii de euro pe o amarata de chirie, cat mai dau pe mancare, transport etc dar sunt mandri tare ca au „scapat” de Romania. Nu le mai ramane nici un banut, se imprumuta pe la camatari si numai auzi: „X a fost gasit in y tara mort. Avea 20/ 30/ 40 ani. Nu se cunosc alte informatii. Familia face apel pt a-l putea aduce in tara sa-l inmormanteze”. In timpul asta, vin sute de mii de straini la locurile alea de munca care „nu exista”, toate grupurile cu locuri de munca sunt pline cu cautam sa angajam…, pe strada daca iesi, la fel, pe toate geamurile: cautam sa angajam. Dar in Romania „nu exista locuri de munca” si „vai, trebuie sa plecam”. La fel, „in Romania se moare de foame”. Si atunci cum de sunt zeci de mii de studenti romani in strainatate pe banii parintilor? Cum au facut parintii acei bani in Ro daca aici se moare de foame? Si nu e vorba doar de copii de politicieni. Ce rezultate au avut copiii aia aici si de ce nu au plecat cu bursa, ci pe banii parintilor? „Vai, in Ro scoala e de c…t, nu se mai face scoala”. Dar avem cele mai multe premii. Si chiar si studentii nostri castiga o gramada de premii sau „vai, cei cu premii internationale provin de la scoli private”. Pai de ce nu iau altii, din alte tari premiile alea, de la stat, privat, nu conteaza. De ce romanii is mereu in top? Pur si simplu, ni se pare ca strainii is buni, frumosi si destepti, Romania e cel mai mare j.g si nu e de nasul nostru sa mai ramanem aici. E musai sa plecam sa ne putem arata si noi, in sfarsit, valoarea ca in Ro nu putem. Iar cei care vor salarii mai mari (profesorii, de ex, care fac sume colosale din meditatii si nu-i intreaba nimeni nimic, dar se plang ca mor de foame), le vor pt a-si trimite copiii in strainatate si pt a avea o viata de lux acolo. Si pt a pleca la pensie si sa le ajunga pt a trai in strainatate. De asta vor mariri. Noi investim in copii, ii scolim, ii dadacim ca strainii sa ia pe gratis si doar sa ii puna la „produs”. Si noi pe urma tb sa cheltuim enorm sa aducem muncitori din Asia, Africa ca ai nostri scoliti pleaca in Europa, la „civilizatii” care nu au investit un leu in ei. Iar muncitorii pe care ii aducem sunt refuzati de acesti „civilizati” desi provin din fostele lor colonii de unde au obtinut beneficii sute de ani si cu care s-au purtat mult mai rau decat se poarta Putin cu ucrainenii acum. Dar, vai, Europa de Vest cea „civilizata” (care s-a cladit pe comertul cu sclavi, pe schingiuirea acestora, pe obligarea negr.ilor la munci cumplite fara mancare, apa, fara a-i plati doar pt ca ei erau albi si erau civilizati).

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.