92 de profesori din Sinaia cer Ministerului să ancheteze reconfigurarea rețelei școlare din oraș

92 de profesori de la Colegiul Mihai Cantacuzino din Sinaia solicită, într-un memoriu și o scrisoare deschisă adresată ARACIP și Ministerului Educației, o anchetă referitoare la intenția de a reconfigura rețeaua școlară din oraș.

Scrisoarea deschisă, integral;

Scrisoare deschisă

Către: Ministrul Educației, conducerea ARACIP
Subiect: Hotărârea Consiliului ARACIP nr. 7/13.06.2023 referitoare la reorganizarea unității de învățământ preuniversitar “Colegiul Mihai Cantacuzino, Orașul Sinaia”, Prahova

Situația de fapt:

În anul 2018, toate unitățile școlare din orașul Sinaia s-au constituit într-o singură unitate cu personalitate juridică (PJ) conform deciziei ISJ Prahova nr 748/26.07.2018 și a hotărârii Consiliului Local Sinaia nr 25/15.02.2018.

Ca urmare a acestei organizări, în acești ultimi 5 ani, învățământul din Sinaia a înregistrat o dezvoltare care altfel nu ar fi putut fi posibilă.

Existența unei singure unități cu personalitate juridică ne dă posibilitatea să avem un management unitar, să avem o singură misiune/viziune a învățământului sinăian, cu obiective clare. Existența unei singure unități ne dă voie să administrăm mai bine, atât bazele materiale, cât și resursele financiare ce țin de salarii, naveta cadrelor didactice și normele acestora.
Acest unic PJ ne dă posibilitatea să gestionam optim resursele umane, ne dă voie să avem o mai bună acoperire a normelor, astfel asigurând continuitate la clasă, continuitate care le oferă elevilor siguranță și stabilitate în procesul educativ.

Ceea ce putem spune este ca în ultimii 5 ani calitatea învățământului sinăian a crescut și nu există niciun motiv ca lucrurile să fie schimbate, mai ales că această schimbare este una în defavoarea elevilor și a personalului.

Sunt, desigur, mai multe avantaje, le menționăm aici doar pe cele mai vizibile. Detaliat le puteți vedea în scrisoarea adresată doamnei Ministru al Educației, Ligia Deca, din data de 09.02.2023, scrisoare prin care 92 de angajați ai colegiului, dintr-un total de 114, își arată dezacordul față de posibilitatea ca acest status quo să fie schimbat.

În momentul de față ne vom întoarce în trecut. Aceiași oameni care vedeau un avantaj în existența unui singur PJ în învățământul din Sinaia acum doresc să ne întoarcem la organizarea cu 2 PJ-uri. Argumentele lor sunt, să zicem, cusute cu ață albă.

În referatul de aprobare se consideră necesară împărțirea în 2 poli separați pentru că, citez: „Consider ca această structură va fi benefică în ceea ce privește infrastructura educațională, și că va contribui la reducerea cheltuielilor materiale asigurându-se regimul de eficiență energetică cel mai performant, cu reduceri de consum de energie foarte redus (de exemplu: încălzire prin pardoseală) și o echilibrare a cheltuielilor de personal implicate. Toate acestea vor implica o gestionare eficientă a sumelor provenite din costul standard pe elev.
Astfel se va asigura o abordare la cele mai înalte standarde ale procesului educațional aducând o reală valoare adăugată sistemului de învățământ sinăian”.

Niciun argument real în această întoarcere a învățământului sinăian la doua PJ-uri. Orice cuvânt din acest referat poate fi folosit ca argument și pentru existența unui singur PJ.

Facem apel la reprezentanții Ministerului și la reprezentanții ARACIP să deschidă o anchetă în Sinaia pentru a înțelege motivele reale pentru care se dorește acum existența a doua PJ-uri în Sinaia.

Reprezentanții grupului de profesori care cere păstrarea status quo-ului cer să aibă audiențe la Minister și la ARACIP pentru a-și putea argumenta cauza.

Atașat acestei scrisori:

– proiectul de hotărâre prin care Consiliul Local Sinaia justifică revenirea la 2 PJ-uri în învățământul sinăian.

 

Ph.nr.7

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.