Orice notă sub 8 la proba de matrmatică din Ev. Națională 2023 este inacceptabilă, afirmă Daniel Funeriu

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, consideră că orice notă sub 8 la proba de matematică din Evaluarea Națională este inacceptabilă, dat fiind gradul de dificultate al subiectelor.

„Dacă ai între 6 și 8.50 înseamnă că ești slab rău, nu prea ai capacitatea de a face operații nebanale, dar ai totuși cunoștințe care să îți permită să navighezi prin viață la un nivel destul de primitiv”, susține fostul ministru.

Ce spune Daniel Funeriu:

Unei țări conduse fără busolă e util, din când în când, să-i pui în față oglinda. Evaluarea națională la matematică este, în opinia mea, cea mai bună oglindă a societății. Spun din start că la astfel de subiecte este inacceptabilă orice notă sub 8, pentru un copil care nu este în categoria CES. Orice notă sub 6 este dovada unui dezinteres total din partea părinților, iar în astfel de condiții e greu pentru un profesor, oricât ar fi el de bun la clasă, să scoată ceva…

1) cine are notă sub 6 este groaznic de nepregătit. Este, pur și simplu, incapabil să facă cele mai simple operații matematice. E echivalentul analfabetismului. Vina unui rezultat sub 6 este preponderent a părinților. Doar un părinte total iresponsabil nu își dă seama de gravitatea problemelor copilului încă din clasa a V-a și doar un părinte nedemn de acest nume nu face nimic pentru a remedia, indiferent de ce se întâmplă la școală.

2) Dacă ai între 6 și 8.50 înseamnă că ești slab rău, nu prea ai capacitatea de a face operații nebanale, dar ai totuși cunoștințe care să îți permită să navighezi prin viață la un nivel destul de primitiv. Pentru cei cu astfel de note există speranța ca liceul să poată să facă ceva, dacă se pun serios cu burta pe carte. „Vina” unui rezultat sub 8 este împărțită între profesor și părinți.

3) Între 8.50 și 9.40 ești bunicel, poate chiar bun, dar ai făcut vreo greșeală de neatenție. Aș spune că este acceptabil. Aș spune că profesorii și familia celor cu note în acest interval s-au achitat onorabil -dar la un nivel minim- de educația copilului.

4) Peste 9.40 ești bun. Nu pot să spun cât de bun, pentru că în afară de cele 3 puncte de la subiectul III, 5b, restul este banal și nu necesită decât cunoștințe minime de matematică. Merită felicitați profesorii celor cu note peste 9.40 și familiile încurajate.

5) Lăsați-o mai moale cu „subiectele la matematică trebuie să fie puse sub forma de probleme cu aplicabilitate practică”. Sper că nu suntem atât de duși pe arătură încât să le punem copiilor de 14-15 ani probleme de genul „câte creioane ai dacă tata îți dă 15, mama îți ia 5 și sora îți ia 3”.

Când analizați numărul celor care sunt în prima categorie, adică cu note sub 6, adică incapabili să facă cele mai simple operațiuni matematice, luați în considerare că ei au început școala în anul alegerii celui cu „România Educată” în gură. Ei sunt rezultatul concret al unui mandat prezidențial, ei sunt oglinda reușitelor și nereușitelor prezidențiale. Asta este unica metrică prin care putem măsura epoca Iohannis în educație.

Pentru fiecare copil care a ajuns la evaluarea națională statul a plătit cam 15.000 de euro. De aceea nu mai cred în capacitatea statului de a avea un sistem (subliniez, sistem) de educație care, cu această sumă să facă ceva bun. Cred că în acest moment sistemul public nu mai poate fi ameliorat semnificativ în următorii 10 ani.

Da, cineva trebuie să spună românilor și aceste adevăruri. Pentru că tot mângâindu-i pe cei care sunt slabi la școală ajungem să fim conduși de ei. Ah, wait, asta se întâmplă deja…

29 comments

  1. Gigi spune:

    Cum poti sa dai vina pe parinti???? In conditiile in care au fost pandemie si greva iar profesorii iau nota 3 la titularizare???? Chiar trebuie sa platim toti ore de meditatie la toate materiile pt ca la scoala profesirii nu isi dau interesul. Tot vina parintilor este???? Eu pt 2 copii platesc saptamanal 1000 de lei meditatii romana, matematica engleza. Pt ca niste incompetenti sunt numiti la Ministerul învățământului si la conducerea țării

  2. Ana spune:

    Daca statul a cheltuit 15.000 euro ptr fiecare copil care a ajuns la evaluarea națională, cat a platit un părinte? Meditații, rechizite, culegeri, manuale, fondul clasei, hârtie pentru imprimanta, consumabile la clasa? Ani de zile am cotizat. Unde se banii aia de i a plătit statul? Că nu se vad nici în salariile profesorilor….

  3. BIRO G. ALBERT spune:

    Este timpul să ne scoatem capul din nisip….O analiză pertinentă…Biro G. Albert

  4. Robert spune:

    Decide un prost faptul ca daca ai luat 6 la o teză, gata, ești un primitiv pe străzile orașelor 😂 Orice note ai lua chiar și la liceu, sunt egale cu ZERO in realitatea vieții de zi cu zi. Dar asta se vede doar după ce ai terminat. Până atunci elevii sunt încurajați să își spargă capetele ca să învețe mecanic la niste materii ce nu i ajuta cu nimic, lucruri ce nu le vor folosi niciodată sau aproape niciodată.

  5. Petru spune:

    După ce v-ați bătut joc pe tot parcursul anului școlar de elevi acum dați vina pe părinți, nerușinațiilor.
    Părinții au trebuit să-și dea copii la ore și voi veniți cu măgării să ieșiți basma curată. Să vă fie încă o dată rușine plagiatoriilor !!!

  6. David Elena spune:

    D-le fost ministru, sunt mama a 2 copii, gemeni, născuți prematur și adoptați. Parcursul scolar a fost un carusel. Băiatul are CES, pt noi părinții am observat și insistat și plătit pt terapia și meditațiile ce au urmat, ci nu pt ca, cadrele dvs didactice din sistem au observat problemele. Pt o eroare a persoanelor din sistem, era sa își piardă și CES-ul, noroc ca noi ca părinții suntem direct implicați și devotați și cunoscători de legi si am actionat in consecinta, in interesul suprem al m8norului. Profesorii de la clasa nu își dau deloc interesul. Din cl a 1 a ii meditam, ne vin profesori acasă, de 2 ori pe săptămână, atât pt lb romana, cât și pt matematica. Precizez ca suntem din București și nu am învățat la o școală de cartier, ci la una cu pretenții. Sistemul și oamenii care îl formează sunt depășiți. Ar fi indicat, ca înainte sa emiteți opinii cu privire la cât de pregătiți sau nu sunt copiii noștri, sa aveți contact cu realitatea cruda a educației. Noi suntem un caz fericit, în care ne-am permis meditații pt a suplini lipsa predării de la școală, am avut timp sa ne implicam în educația lor, insa, câți copii se afla in cruda realitate a colapsului sistemului de învățământ ?

  7. Diana spune:

    Mai întâi să faceți ore , profesorii să nu lipsească din diferite cauze.
    Faceți ore și meditații la școală iar apoi să aveți pretenții.
    Aveți tupeu domnule Funeriu.

  8. David Elena spune:

    Prima generație de cl 0 nici acum nu are manuale…….. manualele de la profil economic sunt din 2002, 2004, înainte de nașterea elevilor și cu mult depășite de realitate? Despre ce nivel vorbim? Al sistemului, care fără implicarea prin meditații nu funcționează, chiar și la liceele de top , iar profesorii se lauda cu performantele copiilor obținute din banii părinților?

  9. Nimic glorios spune:

    Vorbește sa nu adoarmă si Funeriu. Alta catastrofa la minister.

  10. Parinte spune:

    Acest fost ministru, bate campii. Generatia actuala a stat 2 ani acasa conform pandemiei, iar in urmatorii 2 ani pe banii parintilor la meditatii, in particular, au incercat sa recupereze. Rusine pentru un astfel de articol. Sa blamezi niste copii, sub 8.5, de la care ai pretentia sa iti plateasca pensia in viitor.

  11. Valer spune:

    Și nu e vina profesorilor de matematica…de cenu ai luați pe ei la ture pt notele sub 8…???

  12. Omdegrota spune:

    Parțial aveți dreptate . Mă întreb , cam ce notă ar fi luat azi , un elev capabil sa rezolve 30 % din problemele din culegerile de mate ale domnului Gheba ?

  13. Sem spune:

    Oare individu’ ăsta are și el copii ?😏

  14. Razvan spune:

    Domnule Funeriu, la pariu ca cel care ti-a fost sef, adica Prim-Ministru se incadra la punctul 1, cel mult 2.
    La fel ai ceilalti colegi de guvern ai Matale.
    Ai avut curajul sa le spui asta in fata, sau te plecai precum ghiocelul, si le pupai poala?
    Asa ca, mai lasa-ne cu filozofia ta!

  15. Ana spune:

    Poate nu știți că părintele vede niste note in carnet. Nu mai are acces la testările scrise ale copilului.Tit anul am făcut eforturi să obțin testele la matematica că sa pot aprofunda cu elevul. Dezinteres de la secretară, profesor și așa mai departe. De unde regula asta??? De ce nu se revolta nimeni pe acest subiect? Vreți să îi pregătim acasă dar nu ne spuneți unde se greșește. Rușine sistemului și conducerii de toată jena!!!

  16. ELENA spune:

    Domnule Funeriu, puteți spune felicitări profesorilor care au făcut meditații în privat cu elevii, nu cei care sunt la clasa și nu știu matematica nici pentru ei, dar sa mai predea elevilor!

  17. Luminița spune:

    Dacă copilul are nota 10 la purtare însemna că eu că părinte mi-am făcut datoria.profesori mai puțin .

  18. Sava Petronela spune:

    Domnule Funeriu, știti ce înseamnă diferente intre copii, pe care le fac profesorii? Știți ce înseamnă diferente intre clase sociale? Știți ce înseamnă milioane date pentru pregătirea particulara? Știți că nu pot sa am un discurs cu un diriginte ? Știți că,copii i-au note pe teste și alte note se pun in catalog? Știți că,copilul meu are examene de kambrtidge date, iar la engleza are 5 și 6 și mi-a sa sugerat sa stau liniștita că altfel el va pierde mai mult?Știți ce limbaj folosesc profesorii la ore? Da , știu că unii copii sunt problemă! Dar , a incercat cineva sa remedieze situația? A incercat cineva să-i înțeleagă, să facă materia asta și pe placul lor??? Sa le atragă atenția? In afara de a preda pagini întregi sa combine totul și pe placul lor? Va spun că nu. Doamna director, mi-a spus că s-a chinuit să aducă profesori și nu are ce să facă , nu găsește alții competenti…

  19. Mazilu spune:

    Voi sunteti principali vinovati .analfabeti cu averi construite pe inselaciunea statului. Nu dati vina pe parinti cu yoate ca si noi avem vină pt ca va tinem acolo sus pe banii nostri taci dracu si fa ceva cu sens nu mai latra precum vulpea la luna. Ia aitudine si opreste haosul di invatamant
    Lepre josnice ce sunteti.

  20. Mazilu spune:

    Voi sunteti principali vinovati .analfabeti cu averi construite pe inselaciunea statului. Nu dati vina pe parinti cu toate ca si noi avem vină pt ca va tinem acolo sus pe banii nostri ,taci dracu si fa ceva cu sens nu mai latra precum vulpea la luna. Ia aitudine si opreste haosul di invatamant
    Lepre josnice ce sunteti.

  21. Un fost elev spune:

    Dacă părinții elevilor ar fi rezolvat 30% din problemele domnului Gheba nu și-ar mai da copiii la meditație .Majoritatea părinților prefera meditațiile ,alegând varianta cea mai comoda pentru ei.Ca părinte nu trebuie să îi spui copilului tău că matematica e grea,că nu ți-a plăcut, că nu îți folosește în viața,etc
    Câți părinții ,, sacrifică*un weekend cu prietenii pentru a rezolva problemele domnului Gheba împreună cu copiii lor? Oare numai școala e vinovată?

  22. S Amalia spune:

    Domnule,domn,de trei ori domn,esti incredibil de prost,asa te ai gandit matale sa faci clasificarea?La care dintre ele intri?Imi este sila de voi,de sistem,nu de profesori,ei n au nicio vina,e vorba de vou,care frecati menta pe la ministere pe banii nostri.Stii ce,imbecil urat,acesti copii pe care ii clasifici tu precum bovinele,sunt copii de sacrificiu,au trecut prin multe,toti ar trebui sa ia evaluarea,asa drept recompensa pentru mojiciile voastre,pentru manualele voastre altwrnative care castiga la licitatii(CELE MAI DE CACAT)Sa ti fie rusine,lasa ne copiii in pace,luati laba de pe ei!!!

  23. Roxana spune:

    Cum poți să faci astfel de afirmații cum că părintele este de vină, dar cadrele didactice ce rol au ? Într-o țară în care învățământul se face în proporție de 80% acasă cu meditații vine unul că ăsta să dea vină pe părinți pentru eșecul școlii românești. Păi da ,sunt vinovați părinții că nu au banii voștri să poată susține mai mult copii prin meditații 🤕😡

  24. Catalina spune:

    Hey,ex ministru cu IQ de capra,tu cand ai fost la conducerea ministerului ce rezultate minunate ai avut?! Te dai cu parerea si faci parintii incompetenti cand defapt tu esti ala incompetent.Sa incepem insirarea esecurilor tale,putem face si asta mizerabil ordinar ce esti.Ai tupeul sa iti deschizi spurcata aia de gura .

  25. Liviu spune:

    Felicitări domnule fost ministru !!! Ați reușit să vă dați în vileag cu adevărată dumneavoastră deșteptăciune. Trăiască clasa politică romana, care aruncă din nou în alegătorul care merge la vot. Pentru ce?! Pentru a va place plinul în viața politică?! Din nou părinții sânt de vina cum aceași părinți sânt de vina că va aleg. Vorbiți cu atâta nerușinare încât PUTE, PUTE. SCARBA TOTALĂ. HALAL POLITICIAN. Apropo, in calitate de fost ministru …. ați mers la servici sau va interesat tara asta?!. Puțin probabil.
    Poate nu știți cate eforturi face un părinte să-și educe, învețe copii prin meditații, ore suplimentare. Vă bateți joc prin aceste afirmații pur și simplu de toți părinții!!??
    👊

  26. Dan spune:

    Domnu’ ministru este un mare nesimțit, ca mulți dintre politicieni!

  27. Ela spune:

    Nene îți doresc NIMiC pentru că domn nu te poți numi, coboară de pe scaun și vino in scoli sa vezi realitatea, ia și celelalte pahiderme după tine care au ocupat posturi similare dar sunt analfabeți cu diplomă – din aceea obținută cu note mari umflate prin simpatii și alte beneficii. Sunt nenumărați oameni fără diplomă dar cu de 10 ori mai multa minte și motivație să facă ceva in țara noastră fără a se caca in drum.

  28. Beatrice spune:

    Un mare prost in viața(din păcate nu e singurul)

  29. Florin spune:

    Ai fost un ministru de toată jena în „era” de tristă amintire „Băsescu”. Tu nu ai dreptul să faci astfel de analize. Stai în banca ta și… ciocu mic.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.