Deca: Trebuie să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat

Ligia Deca a anunțat că se va face o analiză în cadrul Ministerului Educației pentru a afla cauzele numărului mare de elevi care nu s-au înscris la Evaluarea Națională de anul acesta, dar și o investigație pentru a afla de ce mulți absolvenți de liceu nu se înscriu la Bacalaureat.

„Numărul mare de elevi care nu s-au putut înscrie la examen la Evaluarea Naţională se înscrie în numărul pe care îl vedem în general, în ultimii ani. Nu a fost o proporţie mai mare decât în alţi ani, au fost cauze de tipul neîncheierii situaţiei, corigenţe, neînscrieri pentru că se află la şcoli pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale, sau sunt copii care pur şi simplu au rezultate la olimpiade şi se pot înscrie direct. În mod sigur, trebuie investigat şi ne propunem acest lucru, ca după ce trec examenele naţionale să vedem exact care este situaţia pe fiecare unitate de ănvăţământ, să vedem care sunt cauzele care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Naţională”, a spus Deca, luni, după şedinţa conducerii PNL cu miniştrii PNL din Executiv, potrivit News.ro.

Despre elevii neînscrişi la examenul de Bacalaureat, ministrul a precizat că este o situaţie mai deosebită.

„De exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de Bacalureat, de examene de certificare profesională sau şi una şi alta, sunt copii care optează doar pentru certificarea profesională şi pentru intrarea ulterior în piaţa muncii”, a explicat Deca.

Ea a menţionat că în funcţie de specificul fiecărui liceu şi de rezultatele din clasa a XII-a, pot fi copii care preferă să se prezinte la sesiunea de Bacalaureat din toamnă sau în anul următor.

„Şi aici trebuie să investigăm exact cauzele şi să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat, dacă nu au motive obiective”, a declarat Deca, potrivit sursei citate.

Despre promovabilitatea scăzută în unele licee, ministrul a spus că „vom analiza situaţia acestor licee şi vom vedea care sunt intervenţiile necesare. Aşa cum am avut proiectul Rose care s-a uitat la legătura aceasta între liceu şi învăţământul superior, vom încerca să analizăm care sunt cauzele şi să intervenim prin programele naţionale pe care le avem. Dacă sunt cauze sociale, trebuie să intervenm cu măsuri de suport social, dacă sunt cauze care ţin de nevoie suplimentară, învăţământ remedial, ne vom axa pe acestea. Este clar că trebuie să avem intervenţii mult mai individualizate, în funcţie de nevoile fiecărui copil”.

Generația 2019-2023: una dintre cele mai încercate generații de elevi din istoria recentă

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.