
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat la Euronews România când și cum sunt realizate subiectele de Bacalaureat și care este procedura de transmitere către școli a subiectelor în ziua examenelor.
”Aceste subiecte sunt elaborate la nivelul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, de către un grup de lucru.
Subiectele sunt elaborate cu o lună – două înainte de examene, luna aprilie a fost luna de finalizare a subiectelor pentru examenul de Bacalaureat. Practic, înainte de a debuta sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru olimpici și sportivi. Aceste subiecte sunt securizate, sunt arhivate pe un server care este monitorizat de STS, server la care nu are acces decât administratorul de rețea din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație”, a spus Lixandru.
Intervenția sa a avut loc în contextul suspiciunilor declanșate după ce expresia „de bună seamă” a fost căutată pe internet de câteva sute de persoane din București și Suceava, conform Google Trends, în cursul nopții dinaintea probei de Limba și literatura română din cadrul bacalaureatului.
De asemenea, platforma Dexonline a semnalat o creștere bruscă a căutărilor pentru aceeași expresie, în cursul nopții:
”Am verificat logurile și aproape 100 dintre căutările lui „de bună seamă” au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6)! Asta în condițiile în care în medie, în ultima lună, a fost o singură căutare pe zi pentru această sintagmă!”, au transmis administratorii Dexonline.
Expresia ”de bună seamă” a făcut parte din cerințele la proba scrisă de Limba română la filiera teoretică – Profilul real; Filiera tehnologică și Filiera vocaţională – Toate profilurile (cu excepţia profilului pedagogic.
CNPEE afirmă, însă, că suspiciunea asupra lipsei de securitate este nefondată.