
Managerul dexonline.ro o contrazice pe Ligia Deca, după ce a afirmat că acuzaţiile potrivit cărora subiectele ar fi fost „scurse” sunt nefondate. Expresia „de bună seamă” a fost căutată pe Google, dar şi pe dexonline înainte ca examenul să fi început.
Intervievat de jurnalistul Marius Pancu în cadrul emisiunii Observator de la Antena 1, Radu Borza, managerul dexonline.ro, spune că „în mod cert e o legătură, pentru că e o anomalie prea mare ca să fie pusă pe seama altui fenomen, coincidenţa ar fi mult prea mare, să nu fie căutările în urma descoperirii subiectelor. Acesta este un calcul statistic simplu. Cred că orice matematician care a făcut statistică poate să detecteze această anomalie printr-un calcul simplu. La partea cu răsuflatul subiectelor, aici e greu de găsit adevărul, dar în mod cert se ştie. Unde există un lanţ mare de intermediari, întotdeauna există şi o verigă slabă. Nu cred că Google Trends este inexact. Nu am toate datele ca să pot face o analiză şi să explic dacă oferă date false sau nu, dar mă îndoiesc. Până la urmă acesta este businessul lor şi e greu de crezut că îşi permite date false. Există şi posibilitatea să le ceară lor şi să vadă exact.”
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) a reacționat după ce EducatiePrivata.ro a scris că expresia „de bună seamă” a fost căutată pe internet de câteva sute de persoane, conform Google Trends, în cursul nopții dinaintea probei de Limba și literatura română. Instituția care realizează subiectele la Bacalaureat, aflată în subordinea Ministerului Educației, a afirmat că suspiciunea asupra lipsei de securitate este nefondată.
Radu Borza a mai declarat în cadrul interviului de la Antena 1 că „e într-un fel de înţeles că Ministrul Educaţiei vrea să arunce vina pe altcineva, dar informaţii despre scurgeri nu sunt de ieri, de azi. Nu este treaba mea să dau vina pe cineva, dar eu cred că s-ar putea rezolva foarte simplu acest lucru, dacă s-ar da subiecte la care să nu poţi căuta în timpul examenului, suboecte care să se bazeze mai mult pe gândire, nu pe memorare. Şi de exemplu, dacă există suspiciuni că subiectele pot răsufla, poate e mai bine să se genereze automat de către computer în dimineaţa examenului şi atunci ar fi aproape imposibil ca cineva să le mai transmită.”
Interviul realizat de jurnalistul Marius Pancu este disponibil, integral, aici.
Secretar de stat: Subiectele de bacalaureat sunt elaborate cu o lună–două înainte de examene