Marian Popescu, profesor de etică la FJSC, renunță la cursuri în semn de protest: „Mediul e viciat, corupt chiar de la nivelul conducerii”

foto: FB/ Marian Popescu

Profesorul Marian Popescu a anunțat public că nu va mai preda cursuri de etică la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din cadrul Universității din București, în semn de protest față de angajarea pe postul de asistent universitar a lui Antonio Amuza, fost șef de resurse umane la Serviciul Român de Informații (SRI).

„Am decis să nu mai susțin cursuri la această facultate de unde m-am pensionat. În ciuda faptului că sunt aici colegi și colege cu performanțe academice notabile. Dar mediul e viciat, corupt chiar de la nivelul conducerii. Încă o dată, FJSC își confirmă statutul de facultate…cu probleme, în UB. Problema «scandalului» Amuza, recent consfințit asistent universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, în ciuda unui CV academic irelevant pentru postul pe care îl ocupă acum pentru o perioadă nedeterminată, nu este atât că a ascuns că a fost un șef la SRI, ci că filtre academice de la facultate și de la universitate au închis ochii în fața unei imposturi evidente. […] Senatul ei (al UB – n.r.) a votat, fără rușine, o impostură academică. La vedere”, scrie profesorul Marian Popescu în mesajul publicat pe pagina sa de Facebook.

Libertatea a descoperit că, între 2017 şi 2022, fără să-i fie cunoscută aparteneţa sa la Serviciul Român de Informaţii, Antonio Amuza a predat studenţilor, a lucrat ca sociolog la IRES și a publicat în presă, chiar și în Libertatea.

„Mobilizarea în cazul acestui domn a fost supercazonă: șeful comisiei de la facultate pentru validarea dosarului a fost celebrul deja d. prof. Petcu, venit și el la această facultate de la o altă instituție mai puțin…academică iar în comisia de concurs a fost chiar …decanul facultății, d. conf. Momoc. Motivația UB că dacă facultatea a decis că omul e ok pentru post e ridicolă: așa sunt scuzate deraieri etice prin faptul că regulamentele au fost respectate, omul a obținut punctajul necesar etc. Cu publicații științifice din domeniul agricol, postul fiind unul cu discipline cu care omul n-are legătură”, mai spune profesorul universitar Marian Popescu.

Și jurnalista Emilia Șercan, cadru didactic la FJSC, a reacționat în urma articolului publicat de Libertatea: «Între 2017 și 2022, candidatul (Antonio Amuza – n.r.) a predat studenților. A lucrat și ca sociolog la IRES. A publicat în presă. A făcut toate astea fără ca apartenența sa la SRI să fie cunoscută public. A fost, practic, profesor la FJSC si la Sociologie, dar și publicist “sub acoperire”.

Din text mai aflăm ceva, că postul e sub nivelul său, dar îl acceptă, totuși. Practic, ne face o favoare: „Nu simt că am intrat pe un post pe care nu-l merit, dimpotrivă. Pot spune chiar că e unul un pic sub nivelul meu de pregătire”, declară candidatul. A, și un ultim lucru interesant din textul Libertatea. Viitorul angajat al FJSC a făcut parte din Grupul de Comunicare Strategică, acel grup ținut secret vreme de peste un an, în timpul pandemiei.»
În luna martie, jurnalistul Ovidiu Vanghele a demisionat din poziția de cadru universitar al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, după ce a fost reclamat la Comisia de Etică, în urma unei postări în care vorbise despre problemele de etică ale mai multor persoane din conducerea facultății.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.