
Antoaneta Bolchiș, secretar de stat în Ministerul Educației, a distribuit, pe pagina sa de Facebook, mai multe sfaturi pentru elevii care au ratat admiterea în liceu sau Bacalaureatul.
Sfaturile au fost publicate inițial pe pagina ”Minutul de pedagogie”, proiect promovat de secretarul de stat.
Sfaturile Antoanetei Bolchiș pentru elevii aflați în această situație:
Cum să facem față insuccesului episodic?
1. Nu ai fost admis la liceul dorit? Nu lăsa acest fapt să te deprime, descoperă liceul, vizualizează-ți viitoarele reușite și ia noutatea ca pe o perspectivă deschisă dezvoltării personale. Nemulțumirea rezidă din propriile așteptări, nu are legătură cu liceul în care ești acum.
2. Nu ai promovat examenul de bacalaureat? Folosește timpul pentru reflecție pozitivă, mobilizează-te și fă-ți un plan de acțiune pentru a doua sesiune.
3. Nu ai fost admis la facultatea pe care ți-o doreai cel mai mult? Deși accesezi planul B sau C, fii deschis perspectivelor academice, canalizează-te pe noul traseu profesional, deoarece bagajul competențelor tale este nelimitat. S-ar putea ca tocmai planul B sau C să fie, de fapt, drumul spre cariera ta de succes.
4. O sesiune cu restanțe? Dozează-ți resursele temporale, cognitive, socio-emoționale, stabilește-ți prioritățile, valorifică-ți experiența acumulată, transformând distresul în eustres.
5. Nu ai luat jobul în urma interviului? Cu toate că îți doreai acest job, privește interviul ca pe un instrument de autocunoaștere, învățare și de stimulare a curiozității pentru noi încercări.
6. Ai avut dificultăți de adaptare la mediul școlar? Ia vacanța ca răgaz, acumulează energie, gânduri pozitive, prieteni-suport și privește inadaptarea ca pe o punte spre succes.
7. Insuccesul influențează poziția în grupul de prieteni. Pierderea apartenenței la grupul de referință te îndeamnă la noi prietenii.
8. Insuccesul aduce invalidare din partea familiei. Nu uita că tu ești mai presus de evaluările temporare și familia ta are mereu rol suportiv.
9. Presiunea socială ierarhizează: „primul”, „cel mai bun”, „ cel dintâi”, însă TU crede în tine și atinge propriul potențial.
10. Nu uita: insuccesul episodic devine succes pe termen lung, prin FORȚA TA!