
Ana-Maria Rusu, profesoară de educație muzicală în Focșani, se numără printre cei 50 de finaliști la Global Teaches Prize 2023, cel mai important premiu la nivel mondial în domeniul didactic
În prezentarea oficială a profesoarei, este menționat faptul că aceasta a fost diagnosticată cu ADHD şi că empatizează cu copii din toate mediile.
Cum este descrisă activitatea profesoarei pe pagina oficială a competiției:
Ana-Maria Rusu vede conexiuni și ecosisteme aferente peste tot, în special atunci când vine vorba de abordarea provocărilor, descoperirea punților de supraviețuire, continuitate și învățare, chiar și în contexte de criză permanentă – fie că sunt la clasă, geopolitice sau personale – și a venit cu soluții multiple de conectare la ceilalți printr-o carte sau ghid online; prin inventarea de jocuri; sau aducerea copiilor cu lipsuri materiale pe scenele naționale și întemeierea de comunități.
Diagnosticată târziu cu ADHD, ea empatizează cu copiii din toate mediile, lucrând cu peste 16.000 de elevi. În prezent, întâlnește săptămânal 1.000 de elevi de gimnaziu care sunt neurotipici, neurodivergenți, din familii divizate, sub pragul sărăciei, de etnie romă, cu probleme emoționale uriașe, toți aceștia studiind combinat în săli de clasă generale. Simțindu-se obligată să creeze modalități mai simple de înțelegere a conceptelor prin muzică, adaptate materialului didactic și vârstelor elevilor, Ana-Maria a dezvoltat metoda „predarea prin fascinație” prin care compune melodii pentru fiecare unitate de învățare, consolidează faptele prin muzică rap, folosește gamificarea, interpretarea muzicii la linguri și pieptene pe YouTube. Ea a creat materiale speciale și folosește aplicații și platforme de compoziție, integrând perfect aceste idei și acest tip de conținut în viața de zi cu zi a copiilor, inspirând bucurie și progres, curiozitate și încredere. Aceste abordări informale sunt cunoscute în întreg spațiul și diaspora românească. Pentru a ajuta la combaterea bullying-ului, ea a început un program Calm Art, în care copiii cu probleme disciplinare s-au alăturat corului timp de cel puțin o lună, pentru a dovedi că doresc să se reabiliteze și 80% dintre ei au decis să rămână.
În perioada pandemiei, ea a dezvoltat platforma online MEMIS ca spațiu în care profesorii și elevii accesează lecții complete de educație muzicală pentru patru niveluri de vârstă: grădiniță, primar, gimnaziu și liceu, acoperind astfel 90% din programa școlară de educație muzicală prin peste 180 de lecții complete. . MEMIS a avut 30.000 de vizitatori ai site-ului web din întreaga lume și peste 27.700 de urmăritori pe Facebook, metodele ei fiind replicate în toată România și în Republica Moldova și adesea prezentate în ateliere ca o modalitate transdisciplinară de a învăța prin muzică. De asemenea, în timpul pandemiei, Ana-Maria a creat serialul online Perform with Household Items și Music Pill, care a îmbunătățit conduita și prezența, cu peste 10.000 de fani fideli elevi, care așteptau episoade în zilele de luni, mulți au oferit feedback și răspunsuri video, iar profesorii din întreaga țară folosesc materialele ei de curs despre jocuri muzicale cu instrumente non-formale.
Întrucât România este vecină cu Ucraina, iar muzica este singura limbă universală care poate ajunge cu ușurință la toți copiii, Ana-Maria a inițiat campania „Cantus Mundi pentru Ucraina” cu un ghid de activități muzicale care facilitează munca cu copiii refugiați ucraineni, alături de formare pentru profesori și voluntari, ghiduri descărcate de 30.000 de persoane, de care beneficiază 9.000 de copii ucraineni veniți în România și folosite de 500 de profesori, voluntari și ONG-uri. Pe lângă faptul că a câștigat ea însăși o mulțime de premii pentru metodele ei inovatoare de predare și pentru rezultatele excelente cu atât de mulți elevi, ei înșiși au ajuns la lucruri grozave: doi au fondat o școală de muzică, trei trăiesc exclusiv din muzică, unul este compozitor, unul este în topurile românești, patru au trecut de la Matematică-Informatică la Conservator, unul a fondat un cor la universitatea sa de Stomatologie, 150 au devenit profesori. Împreună cu elevii ei, a câștigat 47 de premii la concursuri de profil, 10 la Olimpiada Națională Corală, două la concursuri internaționale.