
Joaca este modul în care copiii mici învață despre lumea din jurul lor. În timp ce se distrează, ei își dezvoltă, de fapt, abilități esențiale, cum ar fi dezvoltarea abilităților motorii, cognitive, sociale și emoționale, afirmă UNICEF, într-o analiză realizată cu sprijinul LEGO Foundation.
Conform sursei citate, puterea jocului se extinde dincolo de învățarea timpurie: joaca are, de asemenea, un rol-cheie în dezvoltarea sănătății mentale a copilului tău – și chiar și a ta! Iată de ce joaca este un lucru atât distractiv, cât și sănătos.
„Copiii care se joacă în mod regulat cu părinții lor au mai puține șanse de a dezvolta anxietate, depresie, agresivitate și probleme cu somnul.”
Împărtășirea unor momente de bucurie, de distracție și de învățare ajută la apropierea dintre copii și părinții lor. Fiind primul partener de joacă al micuțului tău, ai posibilitatea de a-i oferi oportunități de învățare și de conectare cu lumea încojurătoare, chiar acasă. Când te joci împreună cu copilul tău, poți avea ocazia a vedea lumea din perspectiva celui mic.
Oferindu-i copilului tău dragoste, confort și atenție, vei pune bazele pentru dezvoltarea abilităților emoționale și sociale care îi susțin sănătatea mentală și bunăstarea.
Jocurile, dansul și cântatul sunt modalități excelente de a reduce stresul atât pentru copilul tău, cât și pentru tine. Atunci când vă bucurați de momente distractive și râdeți împreună, corpul tău eliberează endorfine care promovează o stare de bine.
Chiar și perioadele scurte de joacă le pot aduce aminte părinților despre misiunea lor de a-și sprijini copiii. În același timp, aceste activități le oferă adulților oportunitatea de a lua o pauză de la activitățile cotidiene și de a se relaxa alături de micuții lor.
Cercetările au arătat, de asemenea, că alocarea de timp pentru joacă îi protejează pe copii de efectele negative ale expunerii prelungite la stres. Perioadele lungi cu situații stresante pot afecta sănătatea fizică și mentală a copilului. În schimb, jocul și relațiile pozitive cu părinții pot contribui la amortizarea efectelor cauzate de stres.
Atunci când copiii se confruntă cu probleme emoționale complexe, acestea se manifestă adesea în jocul lor. Acordarea de timp și spațiu pentru joacă le permite copiilor să proceseze sentimente precum durerea, frica sau pierderea. Jocul le oferă o modalitate de a-și exprima trăirile, pe care încă nu le pot explica pe deplin prin cuvinte. Atunci când recrează anumite situații neplăcute, prin intermediul jocului imaginativ, cei mici încearcă să înțeleagă impactul a ceea ce s-a întâmplat. De exemplu, dacă copilul tău a fost martor la cearta dintre doi adulți, el poate recrea acest conflict cu ajutorul păpușilor sau altor jucării.
Rezolvarea problemelor și găsirea de soluții creative în timpul unui joc le oferă copiilor un sentiment de realizare și competență. Atunci când îți faci timp să te joci cu copilul tău, micuțul știe că este apreciat și că este distractiv pentru tine să fii în preajma lui. Este important să îi acorzi întreaga atenție în timpul jocului și să fii implicat în jocul pe care îl jucați împreună. Împărtășirea acestei experienței îi va oferi copilului tău convingerea că este iubit și important pentru tine – așa că zâmbește, implică-te cât mai mult, și bucură-te de fiecare moment!
sănătatea mintală a copilului sănătatea mintală a copilului