
Părinții pot decide să susțină financiar activitățile desfășurate în cadrul Programului „Școala altfel”, prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare.
Prevederea este inclusă în metodologia de desfășurare a programului ”Școala altfel”, publicată, azi, în Monitorul Oficial.
Conform actului normativ, este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți și/sau gestionarea fondurilor asociației de părinți utilizate în derularea Programului „Școala altfel”.
Activitățile Programului „Școala altfel” sunt proiectate și derulate în parteneriat cu elevi, alte cadre didactice, părinți, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor sau organizațiilor nonguvernamentale locale, ținând cont și de resursele, inclusiv cele financiare, disponibile în unitatea de învățământ, prevede, de asemenea, metodologia.
Se recomandă utilizarea:
a) tehnicilor de învățare colaborativă, inclusiv bazată pe proiecte;
b) metodelor de schimbare socială: bibliotecă vie, teatru forum, teatru ziar;
c) dezbaterilor;
d) filmelor artistice, documentare și de animație cu caracter educativ;
e) resurselor educaționale online;
f) abordărilor transdisciplinare, interdisciplinare sau pluridisciplinare.
Activitățile planificate și derulate în cadrul Programului „Școala altfel” reflectă atât prioritățile de învățare pentru vârsta antepreșcolară, cât și preocupările și interesele preșcolarilor și elevilor. În implementarea Programului „Școala altfel” este esențială asigurarea unui grad ridicat de implicare a elevilor în proiectarea, derularea și evaluarea activităților de învățare.
Metodologia este disponibilă, integral, aici:
Monitorul Oficial Partea I nr. 916
asociația de părinți