
Preşedintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, a declarat vineri, la Zilele Academice Clujene, că, într-o ţară civilizată, ştiinţa, cultura şi creaţia trebuie să fie întreţinute de stat.
Potrivit AGERPRES, el a explicat, în context, că decidenţii nu pot cere unui for de cercetare fundamentală, precum Academia Română, să prezinte produse finite la sfârşit de an.
În anul 2023. Guvernul a propus pentru Academia Română, la credite bugetare, un buget de 615,064 milioane lei, în creştere cu 6,89% faţă de anul tecut, şi la credite de angajament – 682,84 milioane lei, în creştere cu 7,70% față de 2022.
„Academia Română este principalul for de cercetare din România, cel puţin de cercetare fundamentală. Şi asta încerc să-i conving pe cei care votează în Parlament, ce e cercetarea fundamentală. Că ei tot vorbesc de cercetare aplicată. Şi eu trebuie să le spun că nu există cercetare aplicată fără una fundamentală. Ce să aplici?! Mereu mă întreabă care este produsul finit la sfârşit de an? O idee, o inovaţie, o maşină? Şi trebuie să le spun că institutele noastre de matematică, fizică, chimie, care încă mai fac cercetare fundamentală, nu trebuie să producă nimic pac-pac, că o teoremă matematică nu-i pac-pac. Şi nu pot s-o planific. (…) Ştiinţa trebuie întreţinută de stat şi patronată de stat. Statul trebuie să întreţină ştiinţa într-o ţară civilizată, ştiinţa, cultura, creaţia”, a spus Ioan Aurel Pop.
Sta tr să întreţină ştiinţa într-o ţară civilizată, ştiinţa, cultura, creaţia”, a spus Io Aur Pop. Institutele de cercetare fundamentală