
Federația Națională a Părinților EDUPART i-a transmis prefectului Capitalei că are anumite rezerve față de chestionarul antidrog pe care acesta l-a prezentat în urmă cu câteva zile.
FNP prezintă patru observații cu privire la întrebările din chestionar.
Punctul de vedere al organizației, integral:
Referitor la chestionarul de consultare cu privire la posibile soluții de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor, elaborat de Instituția Prefectului Municipiului București în cadrul Acordului cadru de colaborare în domeniul drogurilor, vă comunicăm următorul punct de vedere:
Considerăm orice demers referitor la prevenirea consumului de substanțe interzise în rândul elevilor ca fiind o activitate/acțiune deosebit de importantă, atâta timp cât se prezumă a fi eficientă și respectă drepturile și demnitatea elevilor.
În acest sens, avem anumite rezerve cu privire la modul în care sunt formulate propunerile de testare antidrog.
Întrebarea Q 05: Suntem de acord cu ideea de a avea un program de testare antidrog în școli, dar avem anumite rezerve cu privire la locul desfășurării testelor. În special, suntem preocupati de impactul emoțional și social asupra elevilor, dat fiind faptul că testarea se va face în cadrul școlii. Recomandăm ca, în loc să fie efectuată în școală, testarea să se desfășoare într-un mediu mai privat, cum ar fi cabinetele medicale sau alte locații specializate. De asemenea, prezența părinților sau consimțământul acestora ar trebui să fie obligatorii înainte de efectuarea testelor.
Întrebarea Q 09: Susținem că pentru elevii cu rezultat pozitiv la testul antidrog, este esențial să se ofere sprijin, îngrijire și consiliere, în loc de consecințe punitive.
Întrebarea Q 10: Considerăm persoanele dependente de droguri ca fiind persoane care au nevoie de sprijin și tratament medical, nu ca infractori, și susținem o abordare bazata în principal pe tratament și recuperare.
Întrebarea Q11: În ceea ce privește analizele medicale periodice pentru depistarea consumului de droguri, suntem reticenți în privința obligativității acestora. Considerăm că este important să se asigure respectarea drepturilor elevilor și familiilor lor. În loc să fie obligatorii, aceste analize ar trebui să fie opționale, disponibile la cererea părinților sau elevilor în mod voluntar. În plus, rezultatele ar trebui să fie strict confidențiale și disponibile doar pentru familiile respective, fără a impune un certificat pentru prezentarea la școală.
Dorim ca prezentul punct de vedere să reflecte îngrijorările noastre cu privire la protecția drepturilor elevilor și asigurarea eficacității programelor de prevenire a consumului de droguri în școli. Suntem deschiși să colaborăm cu autoritățile pentru a dezvolta soluții care să echilibreze aceste preocupări.