
În dimineața zilei de 26 octombrie 1984, Dr. Leonard L Bailey și echipa sa de transplant de inimă erau adunați în jurul unei mese de operație la Centrul Medical al Universității Loma Linda din California. Se pregăteau să o opereze pe Stephanie Fae Beauclair, o fetiță care se născuse prematur cu doar 12 zile înainte, având sindromul de cord stâng hipoplazic, o malformație cardiacă congenitală rară. femele de babuin
La scurt timp după ora 9 dimineața, la o oră și 45 de minute de când începuse operația de transplant și după ce au redus temperatura corpului lui Stephanie la 20 de grade Celsius, Bailey s-a dus în laboratorul de cercetare al spitalului, unde aștepta anesteziată o femelă de babuin în vârstă de 7 luni. Bailey a recoltat inima de mărimea unei nuci a femelei de babuin, a pus-o într-un recipient cu gheață și soluție salină și s-a întors în sala de operație.
Bailey a îndepărtat inima bolnavă a lui Stephanie. După ce a fost îndepărtată inima bolnavă a lui Stephanie și a fost conectată inima femelei de babuin, cavitatea toracică a lui Stephanie a fost închisă și temperatura corpului ei a crescut treptat. „Am fost binecuvântați”, a spus Bailey. „Totul a ieșit perfect. Răspunsul ei la operație a fost pur și simplu perfect.”
La ora 11:35, noua inimă a lui Stephanie a început să bată.
Bailey credea că sistemul imunitar subdezvoltat al bebelușului ar fi mai puțin probabil să respingă țesutul străin, mai ales că îi administrase ciclosporină, un medicament imunosupresor nou la acea vreme.
Stephanie a mai trăit doar 20 de zile de la procedură, dar mai mult decât oricare alt beneficiar anterior al unei inimi non-umane.
Ce-ar fi viața fără știință? Unde-am fi fost fără mărul lui Newton? Fără baia lui Arhimede – după care se spune că a strigat ”Evrika”? Lumea de azi ar arăta diferit, pentru că impactul științei asupra vieții noastre este uriaș. De aceea, Școala Evrika a ales o metodă de predare cu sens, axată pe informațiile esențiale, lăsând suficient loc pentru creativitate, inițiativă, curaj, imaginație și sete de cunoaștere. Dacă sunteți curioși, intrați pe www.scoala-evrika.ro
Acest transplant de inimă s-a dovedit a fi una dintre cele mai controversate proceduri din istoria medicinei. Știrea despre transplant a declanșat titluri de presă în întreaga lume. Grupurile pentru drepturile animalelor au fost indignate de ceea ce au numit „experimente macabre” asupra vieții umane și animalelor. Bailey a primit amenințări prin poștă pline de ură. Aproximativ 275 de jurnaliști, inclusiv echipe de știri TV, s-au adunat la Universitatea Loma Linda.
Pentru a proteja intimitatea lui Stephanie, universitatea a identificat-o doar ca Baby Fae și a refuzat să dezvăluie numele părinților ei. Abia mai târziu aceștia au fost identificați public.
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.
Poate te interesează și
25 octombrie 1955: Se vinde primul cuptor cu microunde pentru uz casnic