
Fizicianul Cristian Presură explică de ce fenomenul observat ieri pe cerul mai multor țări, inclusiv al României, a fost, foarte probabil, aurora boreală și de ce a fost percepută ca având culoarea roșie.
Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook. Presură argumentează de ce fenomenul spectaculos nu a fost un efect HAARP, chiar dacă mai multe persoane au răspândit pe internet această teorie.
Ce spune Cristian Presură:
A fost sau nu a fost aurora boreală? Am lucrat la textul pentru youtube; videoul apare, sper, diseară. Acolo prezint o mulțime de măsurători în ultimele zile:
► activitatea solară (va fi la maxim anul viitor)
► razele X ale Soarelui, (vârf pe 3 noiembrie, posibilă erupție solară, trebuie să mai verific, dar și pe 5 și 6 noiembrie)
► vântul solar (în ultima săptămâna, maxim pe 5 noiembrie, vântul solar circulă cu viteze mai mici, de aceea ajunge după câteva zile)
► deviații ale câmpului magnetic (în ultima săptămână, maxim pe 5 noiembrie)
► indicele K (măsoară firtunile geomagnetice, maxim tot pe 5 noiembrie).
Pozele cu cerul roșiatic au fost făcute și în țări apropiate (Ungaria, Cehia) și chiar Olanda. Oamenii au văzut cu ochii lor. Dar de ce culoarea roșie, când aurorele boreale pe care le vedem în poze au mult verde?
Pentru că verdele este produs când vântul solar penetrează adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo. Asta se întâmplă mai aproape de poli, unde câmpul magnetic e mai slab. La latitudinile României, câmpul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușește să penetreze „scutul” magnetic de protecție și atmosfera, o face doar la altitudini mai mari (250 de km), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie.
Concluzia? Foarte probabil, chiar a fost aurora boreală! (nu că nu se știa, dar am vrut să înțeleg și eu cu mintea mea și astfel să mai vorbesc despre știință pe youtube)
P.S. mai am posibilitatea să adaptez textul pe youtube, dacă aveți și alte informații, va rog să scrieți în comentarii.
PS2 Se pare că nu există încă o confirmare oficială a faptului că ar fi fost aurora boreală. Luați deci ceea ce am scris mai sus că fiind ce am găsit eu până acum
PS3 Nu cred că este HAARP. cei de la HAARP spun că pată pe care ei o genreaza pe cer este slabă, se vede doar la maxim câteva sute de kilometri, di foarte localizat, într-o direcție deasupra statului Alaska
Ce este HAARP
HAARP este acronimul pentru High Frequency Active Auroral Research Program și este un proiect care implică un sistem de emisie-recepție pentru a investiga ionosfera și posibilitatea de a controla vremea. Acesta a fost dezvoltat de Departamentul de Apărare al Statelor Unite și de Universitatea din Alaska.