
În 1895, Wilhelm Röntgen a observat pentru prima dată razele X în timpul unui experiment la Universitatea din Würzburg. Röntgen a realizat mai multe experimente pentru a studia această radiație misterioasă. El a acoperit tubul de vid cu carton negru și a observat că radiația putea trece prin acest material. Apoi, a plasat diferite obiecte între tubul de vid și placă și a observat că radiația putea trece prin aceste obiecte solide, cum ar fi o carte sau o bucată de metal.
„Nu am gândit, am investigat.”, așa a spus Wilhelm Röntgen când a fost întrebat la ce se gândea în ziua de 8 noiembrie 1895, în momentul în care a descoperit razele X. Cercetările sale și lucrarea rezultată, „Despre un nou tip de raze”, au făcut senzație în lume, au revoluționat medicina și i-au adus primul Premiu Nobel pentru Fizică în 1901.
Descoperirea sa a fost revoluționară, deoarece a demonstrat existența unei forme de radiație invizibilă care putea trece prin obiecte solide. Röntgen a numit această radiație „raze X”, deoarece nu cunoștea natura exactă a acesteia. Prima mențiune media despre Razele X a fost făcută la 5 ianuarie 1896 în ziarul Die Presse. Știrea, publicată pe prima pagină, descria cercetările făcute de Wilhelm Röntgen și susținea că rezultatele acestor cercetări bazate pe radiații ar putea fi utilizate în realizarea a noi metode de diagnostic medical.
Wilhelm Conrad Röntgen a fost un fizician german născut pe 27 martie 1845 în orașul Lennep, Germania și decedat pe 10 februarie 1923 în München, Germania. El este cunoscut în special pentru descoperirea razelor X în anul 1895, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1901. Röntgen a studiat fizica la Universitatea din Utrecht și și-a continuat studiile la Universitatea Tehnică din Zurich, unde a obținut doctoratul în 1869. A lucrat apoi ca profesor și cercetător în diferite universități din Europa, inclusiv în Olanda, Elveția și Germania. Descoperirea sa a avut un impact major în domeniul științific și medical, deschizând calea pentru dezvoltarea radiografiei și a altor tehnologii de imagistică medicală.
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro
Diploma Premiul Nobel pentru fizică – Wilhelm Conrad Röntgen
Röntgen a continuat să studieze razele X și a descoperit că acestea pot trece prin țesuturile moi, dar sunt absorbite de țesuturile mai dense, cum ar fi oasele. Această descoperire a dus la dezvoltarea radiografiei, care permite vizualizarea structurilor interne ale corpului uman
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.
Poate te interesează și
7 noiembrie 1992: Prima proteză de șold realizată cu ROBODOC