8 noiembrie 1895: Wilhelm Röntgen descoperă razele X. În 1865, fusese exmatriculat din liceu

Wilhelm Conrad Röntgen

În 1895, Wilhelm Röntgen a observat pentru prima dată razele X în timpul unui experiment la Universitatea din Würzburg. Röntgen a realizat mai multe experimente pentru a studia această radiație misterioasă. El a acoperit tubul de vid cu carton negru și a observat că radiația putea trece prin acest material. Apoi, a plasat diferite obiecte între tubul de vid și placă și a observat că radiația putea trece prin aceste obiecte solide, cum ar fi o carte sau o bucată de metal.


Wilhelm Röntgen

Nu am gândit, am investigat.”, așa a spus Wilhelm Röntgen când a fost întrebat la ce se gândea în ziua de 8 noiembrie 1895, în momentul în care a descoperit razele X. Cercetările sale și lucrarea rezultată, „Despre un nou tip de raze”, au făcut senzație în lume, au revoluționat medicina și i-au adus primul Premiu Nobel pentru Fizică în 1901.


Laboratorul lui Röntgen, unde au fost descoperite Razele X

Descoperirea sa a fost revoluționară, deoarece a demonstrat existența unei forme de radiație invizibilă care putea trece prin obiecte solide. Röntgen a numit această radiație „raze X”, deoarece nu cunoștea natura exactă a acesteia. Prima mențiune media despre Razele X a fost făcută la 5 ianuarie 1896 în ziarul Die Presse. Știrea, publicată pe prima pagină, descria cercetările făcute de Wilhelm Röntgen și susținea că rezultatele acestor cercetări bazate pe radiații  ar putea fi utilizate în realizarea a noi metode de diagnostic medical.

Casa în care s-a născut Wilhelm Conrad Röntgen – Remscheid-Lennep

Cine a fost Wilhelm Conrad Röntgen?

Wilhelm Conrad Röntgen a fost un fizician german născut pe 27 martie 1845 în orașul Lennep, Germania și decedat pe 10 februarie 1923 în München, Germania. El este cunoscut în special pentru descoperirea razelor X în anul 1895, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 1901. Röntgen a studiat fizica la Universitatea din Utrecht și și-a continuat studiile la Universitatea Tehnică din Zurich, unde a obținut doctoratul în 1869. A lucrat apoi ca profesor și cercetător în diferite universități din Europa, inclusiv în Olanda, Elveția și Germania. Descoperirea sa a avut un impact major în domeniul științific și medical, deschizând calea pentru dezvoltarea radiografiei și a altor tehnologii de imagistică medicală.

Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro

Diploma Premiul Nobel pentru fizică – Wilhelm Conrad Röntgen

Wilhelm Conrad Röntgen a fost primul laureat NOBEL pentru fizică 

  • Wilhelm Conrad Röntgen a descoperit razele X în anul 1895. Descoperirea sa a revoluționat domeniul medicinei și a deschis calea pentru dezvoltarea radiografiei și a altor tehnologii de imagistică medicală.
  • Descoperirea razele X a fost întâmplătoare. Röntgen a observat că un tub de descărcare electrică emitea o lumină fluorescentă atunci când era expus la un curent electric în întuneric. El a numit această lumină „raze X”, deoarece nu știa exact ce erau aceste raze.
  • A fost exmatriculat de la Școala Tehnică din Utrecht pentru că a refuzat să dezvăluie cine a desenat o caricatură defăimătoare a unui profesor.
  • Unul dintre momentele cele mai importante ale vieții sale a fost întâlnirea cu Ivan Pulyui, un fizician de origine ucraineană, care i-a furnizat savantului german una din lămpile pe care acesta le-a folosit pentru a obține ceea ce el a numit „raze X„.
  • Röntgen a fost primul laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1901, pentru descoperirea razelor X. El a donat premiul în întregime Universității din Würzburg, unde a lucrat în acea perioadă.
  • Röntgen a refuzat să-și patenteze descoperirea, considerând că aceasta ar trebui să fie disponibilă pentru întreaga omenire. Acest gest a permis ca tehnologia razele X să fie rapid adoptată în întreaga lume și să fie utilizată în diagnosticarea și tratamentul medical.
  • În timpul Primului Război Mondial, Röntgen a lucrat ca consultant medical pentru armata germană. El a dezvoltat tehnici de radiografie portabilă, care au fost utilizate pentru diagnosticarea și tratamentul răniților de război.
  • Röntgen a fost căsătorit cu Anna Bertha Ludwig, o colegă de la Universitatea din Zürich. Cei doi nu au avut copii și au trăit o viață discretă și privată.
  • Röntgen a murit în anul 1923, la vârsta de 77 de ani, în orașul München, Germania. Moartea sa a fost cauzată de un cancer de colon.
  • Moștenirea lui Röntgen este una imensă. Descoperirea sa a deschis calea pentru dezvoltarea radiologiei și a altor tehnologii de imagistică medicală, care au salvat și îmbunătățit viețile a milioane de oameni de-a lungul timpului.

Röntgen a continuat să studieze razele X și a descoperit că acestea pot trece prin țesuturile moi, dar sunt absorbite de țesuturile mai dense, cum ar fi oasele. Această descoperire a dus la dezvoltarea radiografiei, care permite vizualizarea structurilor interne ale corpului uman

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA. 


Poate te interesează și

7 noiembrie 1992: Prima proteză de șold realizată cu ROBODOC

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.