
Carl Sagan a fost unul dintre cei mai influenți astronomi și astrofizicieni ai secolului XX. Născut pe 9 noiembrie 1934 în Brooklyn, New York, Sagan a devenit cunoscut în întreaga lume pentru contribuțiile sale în domeniul cosmologiei și pentru abilitatea sa de a populariza știința.
Sagan a obținut un doctorat în astronomie și astrofizică la Universitatea din Chicago, a lucrat la Universitatea Harvard și mai apoi la Smithsonian Astrophysical Observatory (Observatorul muzeului Smithsonian). A fost unul dintre membrii fondatori ai Planetary Society, o organizație non-profit dedicată explorării spațiului și promovării științei.
Una dintre cele mai mari realizări ale lui Sagan a fost „Cosmos”, carte care a devenit în anii ’80 inspirație pentru un serial TV de succes. Această lucrare a popularizat astronomia și a captivat milioane de oameni din întreaga lume. Sagan a reușit să explice concepte științifice complexe într-un mod accesibil și captivant.
Sagan a fost, de asemenea, un susținător al căutării vieții extraterestre. El a fost unul dintre primii oameni de știință care a promovat ideea că viața ar putea exista în alte părți ale universului și a fost unul dintre fondatorii programului SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).
Cum ar fi fost, azi, viața, fără oameni de știință și pasiunea lor pentru descoperiri? Cu ce am fi scris, dacă nu ar fi inventat Petrache Poenaru stiloul? Știind cât de importante sunt științele pentru lumea în care trăim, Școala Evrika are o metodă de predare axată pe informații esențiale, lăsând copiii să-și alimenteze setea de cunoaștere prin creativitate și imaginație. Dacă vreți să aflați mai multe, intrați pe www.scoala-evrika.ro
Carl Sagan a făcut mai multe predicții în domeniul științei și tehnologiei, unele dintre ele s-au dovedit a fi corecte sau aproape de realitate.
Carl Sagan a murit pe 20 decembrie 1996, dar moștenirea sa continuă să inspire și să educe oamenii în domeniul științei. El a fost un om de știință remarcabil și un comunicator talentat, care a reușit să facă știința accesibilă și interesantă pentru toți.
„Știința nu este perfectă. Poate fi folosită în mod greșit. Este doar o unealtă. Dar este de departe cea mai bună unealtă pe care o avem, care se modelează continuu și, mai ales, aplicabilă la orice. Are două reguli. Prima: nu există adevăruri sacre; toate presupunerile trebuie examinate critic; argumentele bazate pe autoritate nu valorează nimic. A doua: ceea ce nu corespunde faptelor trebuie eliminat sau revizuit. … Ceea ce uneori pare evident este uneori fals; iar ceea ce este uneori de necrezut, poate fi adevărat.”
Cosmos TV, 1985, Carl Sagan
Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA.
Moștenirea lui Sagan continuă să inspire și să influențeze oameni din întreaga lume. El a fost un comunicator talentat și un gânditor profund, iar munca și ideile sale continuă să fie relevante și astăzi.
Poate te interesează și
8 noiembrie 1895: Wilhelm Röntgen descoperă razele X. În 1865, fusese exmatriculat din liceu