42% dintre tinerii europeni au educație terțiară. În România, sub 25% ajung la acest nivel

În 2022, mai mult de două cincimi (42,0%) din populația UE cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani aveau studii la nivel de educație terțiară, potrivit Eurostat.

Conform studiului, România face parte din grupa în care proporția populației din acest segment se situează sub 25%.

Din cele 240 de regiuni pentru care sunt disponibile date, au existat 72 de regiuni (echivalentul a 30% din toate regiunile UE) în care această pondere a atins sau a depășit deja ținta de politică a UE. pentru această zonă: 45,0%. 

La capătul superior al clasamentului, se afla regiunea capitalei Lituaniei cu 73,6%, urmată de alte 11 regiuni în care cel puțin 60,0% dintre tineri aveau un nivel de studii terțiar. Acestea includ regiunile capitalelor din Franța, Irlanda, Țările de Jos, Polonia, Ungaria, Suedia, Luxemburg și Danemarca. Multe dintre aceste regiuni atrag oameni cu înaltă calificare, probabil datorită oportunităților variate de educație, angajare și stil de viață pe care le oferă.

Cote relativ mari ale nivelului de studii terțiare au fost înregistrate și în două regiuni specializate în activități de cercetare și inovare și/sau producție de înaltă tehnologie: Utrecht în Țările de Jos și País Vasco în nordul Spaniei.

La celălalt capăt al clasamentului se află 17 regiuni în care mai puțin de un sfert din toate persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani aveau un nivel de educație terțiar în 2022: 7 din cele 8 regiuni din România (excepția fiind regiunea capitalei Bucureşti-Ilfov), 3 regiuni în Ungaria, 2 regiuni în Bulgaria, o singură regiune în Cehia, 3 regiuni în sudul Italiei şi regiunea ultraperiferică a Guyanei (Franţa). Unele dintre aceste regiuni au fost caracterizate ca regiuni rurale/izolate cu un nivel scăzut de oportunități de angajare cu înaltă calificare. Altele s-au caracterizat prin specializarea lor relativ ridicată în programele de învățământ profesional, elevii intrând pe piața muncii prin programe de ucenicie și programe de formare mai degrabă decât prin calificări academice.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.