
Fenomenul vizelor de flotant a luat amploare în ultimii ani, iar autoritățile spun că nu au o bază legală pentru a-l opri. În județul Constanța, mai mult de jumătate dintre elevii unei şcoli au vize de flotant.
În timp ce unele școli și grădinițe nu au elevi, cele cu renume nu mai fac față solicitărilor. Este și cazul unei școli din Constanța, însă reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean susțin că nu au ce să facă, deoarece nu există o bază legală pentru a stopa fenomenul.
„Inspectoratul nu are ce să facă și nici școlile nu au ce să facă pentru că domiciuliul, conform Codului Civil și Metodologiei de Înscriere pe învățământul primar, domiciliul înseamă și reședință. Noi nu avem voie să facem distincție între cei care au viză de flotant și cei care au domiciliu stabil și avem obligația să îi primim pe toți ca făcând parte din circumscripție. Legal nu se poate face nimic”, a precizat Sorin Mihai, inspectorul Școlar General din cadrul ISJ Constanța, pentru FocusPress.
Totodată, acesta a specificat că au existat astfel de sesizări la inspectorat și că există în continuare. O sesizare recentă a fost făcută de părinții de la Școala Nr. 30, acolo unde mai mult de jumătate dintre elevi au vize de flotant.
„Am avut sesizări de acest gen, dar sunt în zona excepțională, nu cum a fost cazul de la Școala Nr.39. Am mai avut o astfel de petiție de la Școala Nr.29, părinții se plâng că vin alții copii din alte zone, dar nu au relevanță pentru că noi le răspundem și le spunem că nu este un criteriu care să facă diferențierea. Ca să dau un exemplu mai mult de 50% din cei care sunt înscriși la Școala Nr.30 sunt cu viză de flotant”, a mai adăugat inspectorul școlar general.
Părinți revoltați din cauza vizelor de flotant amenință cu proteste în prima zi de școală